I min älsklings trädgård gick jag vilse

februari 11, 2015, 9:17 Eileen Eileen Laurie

I min älsklings trädgård gick jag vilse,
där satt den glada göken, min längtan följt
*

Sommaren är verkligen förbi: det syns i trädgården. Växterna väntar på oss, att vi plockar och rensar. Det inte riktigt varmt men säkert inte för kallt. Det är en perfekt dag för en kreativ eftermiddag med workshops för alla åldrar i trädgården vid Kronetorps mölla i Arlöv, organiserad av kulturföreningen Medvind.
??????????????????????

Vi fokuserar på skörd och skönhet, med en rolig blandning av Land Art, trädgårdsarbete, hantverk, kroppsvård och – så klart – fika!

Mitt deltagande börjar med en spännande planeringsträff med Medvinds ordförande Lone Bach Borius, Liga Lagzina och Kajsa Högfeldt, som även är naturpedagog vid Malmö Naturskola. Medvind har redan många idéer för dagen. Det finns ingen strand eller skog vid Kronetorps mölla men en fantastisk trädgård. Så det blir ett nytt koncept – att kombinera Land Art och trädgård.

Den 13 september träffas vi i mölleträdgården. Det är spännande att se vilka som dyker upp – till slut är vi 7 nationaliteter i blandade åldrar, från tonåringar till 50+ ! Vi samlas runt trädgårdsbordet för att diskutera begreppet Land Art: Vad är det för någonting? Hur gör man det?

??????????????????????

Vanligtvis brukar jag bara använda kvistar, löv, stenar mm som redan ligger på marken när jag skapar Land Art men idag får vi plocka växter från trädgården, för det är dags att rensa och skörda. Kajsa visar runt och förklarar vad vi får plocka. Vi delar upp oss i två grupper och tar en liten promenad för att lära känna platsen och bolla idéer.

Och sedan kör vi! Våra Land Art – tavlor växer fram på ”målarduk” av gamla kartonger och golvpapp som täcker tre gamla grönsaksland som de senaste åren tagits över av naturen. Genom att täcka marken kväver vi ogräset och återskapar odlingsmarken. Kartongen och våra konstverk kommer att brytas ner och återgå till kretsloppet. Kanske kan vi nästa höst skapa nya konstverk av växter som fått näring från det vi nu skapar?

??????????????????????

Två fina konstverk trollas fram. En inspiration är möllan själv.

??????????????????????

Och även en dam som vi träffade i trädgården.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Till sist presenterar vi konstverken som visar vår färg- och skaparglädje och vi diskuterar vad vi lärt oss om växterna. ”Vad är det för någonting?” ”Kan jag äta det?” ”Är det svårt att odla?” Gruppen delar med sig av sin kunskap samtidigt som vi lära känna varandra. Sedan är det dags för fika!

Efter pausen fortsätter skapandet med Liga som lär oss göra vackra höstkransar av pil. Tillsammans skördar vi mjuka grenar från pilträden som omger trädgården. Inomhus har Liga redan dukat upp ett bord med material från naturen:blodtopp, nypon, humle, salvia, isop, timjan.

10703682_723563224382378_297041298242669535_n

Fotografen Liga Lagzina

Min man och jag skapar våra första kransar och känner oss stolta.

20140913_160020 (1280x720) (2)

Fotografen Liga Lagzina

Så fint!

20140913_162555 (720x1280)

Fotografen Liga Lagzina

Nu är det dags att ta med sig korg och sekatör och gå ut i kryddträdgården med Lone och Kajsa. Vi luktar och smakar oss fram till våra favoritörter. Dofter av timjan, vitlök, mynta och lavendel blandas i köket när vår skörd förvandlas till örtsalt och en egen härlig kroppsskrubb. Den blir nästan ”good enough to eat”.

20140913_175905 (1280x720)

Fotografen Liga Lagzina

Allt som allt: en spännande, kreativ och lärorik dag med trevliga människor. Jag ser fram emot nästa workshop med Medvind på Kronetorps mölla.
* I de stora skogarna, ur Dikter, 1916, Edith Irene Södergran

Skrivet av Eileen Eileen Laurie
Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Share on FacebookEmail this to someonePrint this page

1 kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *