Årets kängurutävling!

januari 31, 2017, 9:07 Matteutvecklare PI Malmö Matteutvecklare PI Malmö

Dags för årets Kängurutävling!

Nu är det dags att anmäla klassen till årets kängurutävling. Tävlingen går av stapeln torsdagen den 16 mars. Då är det studiedag i Malmö stad. Det är inte några problem att göra uppgifterna någon dag senare, men inte tidigare. Kängurun vänder sig till alla!
Syftet med Kängurutävlingen är att stimulera intresset för matematik genom bra problem som är tänkta att väcka nyfikenhet och lust att lära matte.

Det finns flera olika tävlingsklasser:
• Milou för förskoleklass och åk 1 – 2 (ingen tidsgräns)
• Ecolier för åk 3 – 4 (60 min)
• Benjamin för åk 5 – 7 (60 min)
• Cadet för åk 8-9 samt kurs 1a, b och c (60 min)
• Junior för kurs 2-3
• Student för kurs 4-5

Tävlingen består av 18-24 problem som handlar om matematiskt tänkande och begrepp. Till varje problem finns fem svarsalternativ. Eleverna behöver alltså inte visa hur de tänker och de kan alltid gissa. Eleverna arbetar enskilt, men det kan vara lämpligt att eleverna innan tävlingsdagen fått möjlighet att öva på gamla känguruproblem, gärna i grupp.

Anmäler din klass gör du på den här länken: http://ncm.gu.se/kanguru där kan du också läsa mer om Kängurun samt hitta uppgifter från tidigare år. Här publiceras även facit och uppgifter ni kan arbeta vidare med i klassrummet.

För att uppmärksamma tävlingen lite extra på skolan kan t.ex. alla klasser i årskursen eller i arbetslaget genomföra den vid samma tid och dag. Kanske kan ni även göra någon annan gemensam aktivitet under dagen t ex kängurutipspromenad, räkna och hoppa känguruhopp, läsa fakta om kängurun, se film mm.

Vill ni inte delta i själva tävlingsmomentet går det utmärkt att anmäla sig och använda Kängurun som ett arbetsmaterial i klassrummet. Vi lovar att du får många intressanta diskussioner med barnen när de förklarar hur de tänkt när de löst problemen.

Hör av er om ni uppmärksammar Kängurutävlingen lite extra på er skola. Då vill vi gärna komma ut och besöka er för att uppmärksamma detta med ett blogginlägg på Pedagog Malmö.

Vill ni följa oss på Facebook? Sök efter gruppen ”Matematikutvecklarna på PI”.

Lycka till!
//Matematikutvecklarna på PI

Skrivet av Maria Dellrup

Skrivet av Matteutvecklare PI Malmö Matteutvecklare PI Malmö
Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Share on FacebookEmail this to someonePrint this page

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *