Gå direkt till innehållet

Hyllie satsar på elevdatorer i ny servermiljö

Publicerat: Skribent: Red. Pedagog Malmö
Kroksbäcksskolans entre

I rasthallen på Kroksbäcksskolan sitter en grupp pojkar och tittar i sina datorer. Med stor entusiasm jämför de vem som gör det snyggaste målet, Ronaldo eller Ronaldinho. Hyllie satsar nu på en enhetlig servermiljö, vilket innebär att alla elever ska kunna känna igen sig när de loggar in på en dator och börjar arbeta. Samtidigt satsar man på egna datorer för
eleverna.

Kroksbäcksskolans entre.
Foto: Anna Shylander

Hyllies skolor har datorsalar med både stationära och bärbara datorer. I Kroksbäcksskolan har eleverna från årskurs 6 egna personliga datorer som de själva har ansvaret för, så kallade en-till-en-datorer. Lärare och förskolelärare har däremot Pim-datorer, egna bärbara datorer för dem som har Pim-certifikat till nivå 3. Med i det nya systemet är också alla förskolorna på respektive rektorsområde med all personal.

Använder wikipedia
Madeleine Davidsson besökte Kroksbäcksskolan för att träffa elever, lärare och it-pedagoger och få deras synpunkter på det nya systemet för skolorna. Just denna lektion arbetar eleverna med samhällsorientering. Qais sitter vid sin dator och förbereder en powerpoint-presentation om stormaktstiden i Sverige. Till sin hjälp för att söka information använder han sig dels av wikipedia, dels av material från läraren och information från google.
— Jag tycker det är jättekul med en egen dator, säger Qais och visar stolt en presentation om Spanien som han har gjort vid ett tidigare tillfälle.

Mycket som lockar
Visst finns det mycket som lockar under lektionstid, att gå ut på nätet för att se om någon varit inne på facebook eller vem det nu var som hade gjorde det snyggaste målet. I början ville eleverna använda sina datorer hela tiden under lektionerna, men nu har de vant sig vid att inte allt arbete kräver en dator.
— I början, när eleverna fick sina datorer och de skulle göra uppgifter, gick en stor del av lektionen åt till att göra häftiga rubriker i alla möjliga mönster och färger. Men nu harde lugnat ner sig och eleverna hinner lägga mer tid och fokus på innehållet, säger Ia Malmros som är lärare på Kroksbäcksskolan.

Låses in i säkerhetsskåp
När det nya systemet var på plats fick alla elever en genomgång i hur man loggar in, skickar mejl och hur man sparar sina dokument. Efter sportlovet började de arbeta med datorerna i den nya miljön. Eleverna i årskurs 6 fick bärbara datorer.
— Det är så härligt att se eleverna hur stolta de är över att ha sin egen dator med egen inloggning och hur rädda de är om datorerna, säger Mathias Ekström som är it-pedagog på Kroksbäcksskolan. Det har funnits en viss oro för rån och stölder men i dagsläget tar inte eleverna hem sina datorer efter skolans slut, utan de låses in i säkerhetsskåp. Lärarna på Kroksbäcksskolan är överens om att allt har gått väldigt smidigt. Alla har hjälps åt, både lärare och elever.

Tävling i klassen
Hur mycket man använder sig av datorer under lektionen kan variera beroende på ämne och uppgift. I matematik arbetar eleverna på det traditionella sättet men under nästa termin ska man arbeta med datorer. I de samhällsorienterade ämnena och språk använder man sig mer av datorer och här ser man det som en tillgång för dem som har särskilda behov men också som ett annat alternativ, att kunna skriva på olika sätt. På geografin använder man sig av ett spel för att lära sig om de olika länderna i Europa. Spelet ledde till att det blev en liten rolig tävling i klassen.

Övningar som tränar funktionerna
Efter hand som eleverna arbetar i programmen, lär de sig de olika funktionerna. En av lärarna berättar att hon lägger in övningar så de får träna de vanligaste funktionerna i programmet samtidigt som de arbetar med en uppgift. Ett exempel på datorn som ett perfekt verktyg är när eleverna ska arbeta med sina texter. Med det här systemet kan den enskilde eleven lätt göra ändringar efter lärarens anvisningar utan att behöva skriva om hela texten.

Text: Madeleine Davidsson

Kommentera

Din e-post publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade med *

Den här sidan skyddas av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och användarvillkor gäller.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

I enlighet med den allmänna dataskyddsförordningen (EU 2016/679), GDPR, och kompletterande nationell lagstiftning lämnar grundskoleförvaltningen i Malmö stad följande information om behandlingen av dina personuppgifter som sker när du väljer att kommentera artikel eller videoinslag på Pedagog Malmö. Läs mer här!