Gå direkt till innehållet

Det snackas om ”The Flipped Classrum” …

Publicerat: Skribent: Red. Pedagog Malmö
Kemiprovrör med blå vätska står bredvid en miniräknare, i nederkant syns två män i infälld bild.

…  – det omvända klassrummet. Det handlar om lärare som vänder på sin metodik och på elevernas tillvaro.

Istället för att eleverna sitter hemma och jobbar på sitt skolarbete sitter de hemma och lyssnar på videoföreläsningar med sina lärare, och istället för att sitta i skolan och lyssna på föreläsningar arbetar de med sina skoluppgifter tillsammans med sina kamrater och får handledning av läraren.

Erik Mazur, professor i fysik på Harvard, berättar om undersökningar (se film längst ner) som visar att elevernas resultat inte skiljer sig särskilt mycket åt om de har en prisbelönt föreläsare eller en illa omtyckt lärare  – när de använder sig av en undervisningsmetod som bygger på föreläsningar!

Camilla Lindskoug, Malmö, om ”The Flipped Classroom” i sin blogg IKT-skafferiet:
http://iktskafferi.blogspot.com/2012/01/flipped-classroom.html

Daniel Barker, Stockholm, om ”The Flipped Classroom” i sin blogg Barkersthlm: 
http://barkersthlm.blogspot.com/2012/01/darfor-borjar-jag-med-flipped-classroom.html

4 Kommentarer

 1. Camilla Lindskoug har nu skrivit mer om detta i sin blogg.
  ” Flippa klassrummet och ge smarta läxor! ”
  http://iktskafferi.blogspot.se/2012/03/flippa-klassrummet-och-ge-smarta-laxor.html

 2. Sitter på SETT 2012 – konferensen om det moderna lärandet i skolan – i Kista den 26 april. Lyssnar på Daniel Barker som talar om ”Flipped Classroom”. Han inleder med att poängtera att FC inte bara handlar om att som lärare skapa filmer. För honom är att att leta efter saker som ger mesta möjliga utväxling lärandet. Han ville ha mer elevaktivitet i skolan.

  Daniel Barker har en hemsida där han lägger ut material för sina elever. Tidigare gjorde han så att han lade ut material efter lektionen såsom presentationer, länkar till filmer, foton från lektionen m.m. Nu lägger han ut material före lektionen. Men det för att eleverna ska gå in i förväg så måste man skapa ett behov hos eleverna att vilja gå in. Man måste skapa en ”krok”.

  Daniel visar en film från YouTube som skapar ett intresse hos eleverna och som gör att de formulerar en fråga.

 3. SVT har gjort ett reportage i om Daniel Barker och elever på Norra Real om metoden flipped classroom: http://www.svt.se/nyheter/sverige/ny-metod-vander-pa-klassrummet

Kommentera

Din e-post publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade med *

Den här sidan skyddas av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och användarvillkor gäller.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

I enlighet med den allmänna dataskyddsförordningen (EU 2016/679), GDPR, och kompletterande nationell lagstiftning lämnar grundskoleförvaltningen i Malmö stad följande information om behandlingen av dina personuppgifter som sker när du väljer att kommentera artikel eller videoinslag på Pedagog Malmö. Läs mer här!