Publicerat:

Origami-en konst med mycket mattetänk!

En av eleverna i min ”etta” hade med sig en liten ask, vikt enligt konstens alla regler. Dagen efter hade en förälder med rötterna i Japan skickat med en riklig mängd riktiga origamipapper (dvs det finns en färg på ena sidan och en färg på andra samt att papperet redan är en kvadrat)! Vi ville alla prova!Jag letade upp en sida på nätet där man kunde följa instruktioner till färdigt resultat och satte igång smartboarden Tillsammans i klassen enades vi om 2 utmaningar. En delfin och en katt. Via smartboarden kunde vi följa steg-för-steg-anvisningarna och eleverna hjälpte varandra att vika. Organiserat kaos men vilken kreativitet!!! Det gör jag gärna om tillsammans med eleverna, vi hade riktigt roligt!

Det finns mängder av sidor på nätet som visar origamiövningar. De sidor jag använde mig av

www.origami-instructions.com

http://howto-origami.com

Det finns också flera appar (gratis) för Iphone som visar steg-för-steg i origami.

Vad hände då under tiden som eleverna arbetade med origami? Jo, eleverna pratade om de problem som uppstod i samband med vikandet, de löste problemen bl a genom att vika om och att konsultera varandra, när eleverna beskrev problemen för varandra så använde de flera grundläggande uttryck i matematik, eleverna tänkte och arbetade kring mönster, former och samband.

3 Kommentarer

  Verkligen en kul och inspirerande idé på många olika plan: skapande, mattebegrepp, geometriska former, interaktiv skrivtavla, följa instruktioner, samarbete, kommunikation, interaktion, internet som resurs … Jag tycker också det var pedagogiskt klokt att välja ut två figurer som utmaning att fokusera på. :-)
  Charlotte

  Hej Linda! Det är Ellis. När jag och Dunia såg bilderna skrek vi som galningar:
  Ellis: Dunia kolla.
  Dunia: Men det är ju linda och våra delfiner och katter.
  Ellis och Dunia: Aaaaaaaaaaaaaaaaaa!
  Haha :D

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.