Gå direkt till innehållet

Publicerat:

Vad finns i askarna?

Tre lådor fulla med askar med olika symboler på.

Massor av askar med olika symboler på.

Jag håller på att förbereda en övning i svenska till nästa läsår. Det kommer att bli ett lite annorlunda skrivuppgifts-kit som jag hoppas ska inspirera eleverna till att skriva texter.  Mina kollegor i parallellklasserna, Eeva och Maria, ska självklart också få vars ett kit!  Under våren har jag målat vita tändsticksaskar i olika motiv. Min dotter har hjälpt till och totalt har vi målat 120 små askar.  Eeva, Maria och jag får vars ett kit med askar numrerade 1-40.  Jag har lagt snäckor, kulor, små runda plattor som liknar speglar, bönor målade till spöken, plastblommor, minipåskägg, bilar osv i askarna.

Öppna askar med olika innehåll, bland annat glittriga kaniner.

Varje kit ligger i en randig rosa-röd ask och till detta kommer jag att beställa rosa eller röda skrivböcker i A4-format.Tre lådor fulla med askar med olika symboler på.

 

 

Uppgiften för eleven kommer att bli att en gång i veckan välja en liten ask och skriva en text som på något sätt hör samman med föremålet i asken. Texten som eleven skriver kan alltså bl a handla om föremålet i sig eller om en händelse där föremålet förekommer.

Jag har flera askar kvar att lägga något i och kommer ni på fler roliga saker att lägga i askarna så hör av er!!

kommentarer

 1. Inspirerande idé! Vi pratar om att få igång en Dela-kultur mellan pedagoger och skolor – snacka om att dela med sig. Så fantastiskt av din dotter att hjälpa till – det behövdes nog när 120 askar skulle pyntas. Sedan får du berätta hur eleverna tog emot detta.

  Mina tips på föremål: en bult eller en mutter, en liten glödlampa (typ ficklampsglödlampa), en liten nyckel …

  1. Vilka roliga förslag på föremål! Tack!!

 2. Tips från slöjden……
  Varför inte några pärlor, en säkerhetsnål och en fin knapp.

 3. Du är påhittig du, Linda!!
  De kanske kan fotografera det som finns i askarna och sen göra digitala berättelser av sina texter och bilder! Eller så kanske ett foto passar ihop med någon annans foto och så kan man skriva en berättelse tillsammans eller göra en film av den gemensamma historien.
  Ser fram emot fortsättningen!

Kommentera

Din e-post publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade med *

Den här sidan skyddas av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy and användarvillkor gäller.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Slumpa en artikel