Gå direkt till innehållet

Publicerat:

Startdagar kring utomhuspedagogik

Kvinna har handen i en påse samtidigt som två kollegor står vid sidan om.

Förra veckan genomförde vi på Malmö naturskola bl a projektavspark och fortbildning för lärare. Det gemensamma temat för de båda dagarna var just användning av utomhuspedagogik vid inlärning av svenska som andraspråk.

Kvinna har handen i en påse samtidigt som två kollegor står vid sidan om.

Avsparken var för projektet Tillgång till naturen där Malmö Naturskola och andra samarbetspartners kommer översätta naturrelaterat material till olika språk samt genomföra utedagar med Sfi-grupper som sedan deras lärare knyter till undervisningen i klassrummet. Det var en behagligt varm dag i det skuggiga Torups bokskog som lade grunden till ett bra samarbete under det kommande året och nya idéer för arbete med utomhuspedagogik. Mycket uppmärksamhet fick också snoken (eller snokarna) i dammen nära naturskolans hus i Torup.

 

Snokar simmar i en damm.
Snoken i dammen

Dagen därpå träffade vi trettio språkintroduktionslärare, elevassistenter och skolledare på Frans Suell Jörgen Kocks gymnasium som ett inslag i deras gemensamma startdag på skolan. Det blev två längre promenader i Käglinge naturområde med inslag av utomhuspedagogiska övningar och gemensam reflektion. Fokus låg framförallt på de praktiska övningarnas efterföljande reflektioner och diskussionen i grupperna.

 

Vad kan era elever lära sig av denna övning? Hur kan man anpassa denna övning till just er elevgrupp?

 

Samtalet som följer är ovärderliga och lika givande varje tillfälle, även för oss som leder övningarna. Det är kul att se hur pedagoger spinner loss tillsammans i idéer och tankar kring olika pedagogiska upplägg.

Om du som pedagog för grundskolans senare år/gymnasiet/Sfi är intresserad att gå en fortbildning kring användande av utomhuspedagogik vid svenska som andraspråksinlärning håller vi en sådan redan den 18 september. Mer info och anmälan här.

Arbetet med projektet Tillgång till naturen har bara börjat. Nu fortsätter vi med att lägga upp utedagar och översätta material.

Foto: Ina Alm, Centrum för pedagogiska Inspiration

Kommentera

Din e-post publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade med *

Den här sidan skyddas av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy and användarvillkor gäller.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.