Gå direkt till innehållet

Publicerat:

Dialoger och tankar kring min yrkesroll

Barnfot.

Mina reflektioner kring arbetet i den referensgrupp som jag ingått i under vårterminen 2013.
Barnfot.

När vi påbörjade arbetet i referensgruppen visste jag mycket litet om förutsättningar och syfte med gruppen, det enda jag egentligen visste var att någon från CPI, Centrum för Pedagogiks Inspiration, skulle komma ut för att besöka vår verksamhet. Jag hade bara arbetat några få månader på förskolan och det första mötet med Elizabeth Florez var fantastiskt för mig på många nivåer.

Det var för det första en möjlighet för mig att få lära känna några av mina kolleger på ett djupare plan, med Elizabeths hjälp se nya, okända sidor hos varandra. Jag är övertygad om att det är en viktig förutsättning för en början till en gemensam förståelse för vårt uppdrag.

Arbetet i gruppen och med våra kolleger har framförallt hjälp till att utveckla arbetsformer för att stödja oss pedagoger att levandegöra styrdokumenten i vårt arbete. Det sker eftersom vi med hjälp av referensgruppen skapar samtalsarenor för oss pedagoger där vi kan börja formulera en gemensam vision för arbetslaget.

För mig har det därför på ett yrkesmässigt plan lyft kvaliteten i mitt arbete.

Konkret vill jag nämna att det har stärkt samarbetet med kolleger, både i arbetslaget och i övriga arbetslag. Det har öppnat upp för dialoger som i sin tur har förtydligat både mina egna tankar kring min yrkesroll men också kring hur andra ser på sitt arbete.

Den första övningen vi gjorde, konkretiserade mina egna tankar om var jag befann mig och var jag ville komma. Tittar jag i backspegeln nu har jag/vi kommit en lång bit på väg. Övningen började med att vi, utan att reflektera, snabbt skulle skissa upp en bild av hur vi upplevde vår verksamhet just då. Efter det fick vi snabbt skissa var vi skulle vilja vara/ hur vi skulle vilja arbeta. Efter det fick vi i gruppen berätta för varandra om bilderna vi skissat. I sista delen av övningen skulle vi utforma en ”trappa” mellan de två olika bilderna. Som en vision om hur vi kunde ta oss dit skulle vi också formulera några ord som sammanfattade det positiva i verksamheten som vi ville ta med oss.

Vi har precis börjat utveckla vårt arbete i referensgruppen med att ta in teoretiska begrepp, en del forskningslitteratur. Börjat nosa på otroligt intressanta begrepp som socialt konstruerat kön, intersektionalitet etc..

Min förhoppning är att vi får möjlighet att fortsätta vårt konstruktiva arbete i referensgruppen under hösten 2013. Jag upplever det som vi har sått ett frö och jag vill gärna vara med och få det att växa.

Ida Melody

kommentarer

 1. Ida, idag när jag skrev ”min resa” så tänkte jag också tillbaka på den första övningen vi gjorde med Elizabeth du skriver att vi har kommit en lång bit på väg. Jag håller med och jag tror att med höstens arbete kommer vi ännu längre. Jag ser verkligen fram emot planeringsdagen för jag tror att den kommer att göra så att Gullviksborg kommer att bli ”ett”.. Idag när du läste upp dikten blev den mer konkret för mig, du gjorde så att jag lyssnade inte bara läste den, tack..

 2. Ida, jag har läst din blogg flera gånger, och tycker att du har många varma och positiva känslor för uppdraget. Det tycker jag känns härlig
  Jag har tänkt mycket på dikten du läste upp, den tog jag med mig hem i mina tankar. Tänk vilka känslor den gav mig om de olika situationerna som vi stöter på dagligen.

 3. Så mycket tankar som har väckts inom oss alla genom denna vår gemensamma resa. Vi skapar Gullviksborgs framtid och vad som är allra viktigast är att vi tillsammans är med och gör skillnad för de barn som har sin dagliga vistelse hos oss. Barn till de föräldrar som har gett oss förtroendet att vara med i deras barns lärprocesser, utveckling och deras väg in i det livslånga lärandet. Jag känner en stor ödmjukhet i detta samtidigt som jag känner en stolthet över er styrka att ta er an denna utmaning att våga se er egen roll i uppdraget och därmed er egen betydelse för varje enskilt barns utveckling. Det är stort! Jag håller med dig, Ida, att det är början på att skapa en gemensam förståelse för uppdraget och en gemensam vision hos oss på Gullviksborgs förskola. Jag är övertygad om att vår kommande planeringsdag är ett stort steg på vägen vi tillsammans påbörjat.

 4. Hejsan
  Jag har läst om både Idas och Monicas ”resa”, jag tycker att ni som är med i referensgruppen gör ett fantastiskt jobb, det är roligt att läsa om era tankar.
  Jag ser fram emot planeringsdagen och vårt fortsatta samarbete på Gullviksborgs förskola, trots lite motgångar då och då men det stärker oss och driver oss vidare i vårt samarbete pedagoger emellan och i vårt arbete med alla barn på förskolan.

 5. Hej
  När jag läser ditt inlägg igen så känns det så rätt det som vi gör nu i referensgruppen.
  Många upplevelser tillsammans, vi blir så starkt påverkade av vad vi alla är med om.
  Jag tror att vi har valt den rätta vägen med att börja med att titta på vår egen roll som pedagog
  och tror att vi får vara med om en spännande planeringsdag tillsammans.

  Birgitta Hofvander

 6. Ida, jag hade heller ingen aning om vad referensgrupps syfte var första gången vi satt i personalrummet och skulle ha vårt möte. Jag trodde mötet skulle bara vara en gång. Redan första gången och med första övningen kände jag att det var en bra start. Övningen gjorde det verkligen konkret för mig och för oss alla var vi befann oss och vart vi ville komma. Vi har tagit viktiga steg i vår process och längtar efter dagen då vi har nått vår vision.

 7. Ida, du uttrycker så fantastiskt bra,det vi har varit med om i referensgruppen.Det skall bli oehört spännande att fortsätta vår resa framåt.
  Referensgruppen öppnar upp så mycket funderingar kring ens yrkesroll.Att lära känna sina kollegor på ett djupare plan är värdefullt för att vi skall kunna fullfölja vårt uppdrag på allra bästa sätt. och du Ida vilken ömsint vacker bild du hade bredvid ditt inlägg.

Kommentera

Din e-post publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade med *

Den här sidan skyddas av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy and användarvillkor gäller.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Slumpa en artikel