Gå direkt till innehållet

Publicerat:

Om barn får bestämma blir det möjligt att dokumentera?

Mina funderingar kring pedagogisk dokumentation och barns medverkan i förskolan utifrån En bok som heter ”Vad berättas om mig”?

Mitt namn är Adna Hadzic. Jag tillhör en referensgrupp på Sommarbäckens förskola i Malmö som lär sig och utvecklas hela tiden tillsammans med vår underbara handledaren som heter Elizabeth Florez från Centrum för Pedagogisk Inspiration. Vi diskuterar barns utveckling och lärande, bemötande i förskolan, förhållningssätt till uppdrag. Just nu pågår en dialog kring boken ”Vad berättas av mig”?  

När jag började läsa boken väcktes många tankar. Jag som tror på att pedagogisk dokumentation är ett viktigt verktyg för barns/pedagogers utveckling och lärande, jag som tror att dokumentationer ska analyseras och jag som har alltid trött på kvalitetsarbete i förskolan hade jättesvårt att förstå hur kan någon ifrågasätta ett sådan viktig verktyg i förskolan.  

Jag blev upprörd och besviken. Tiden gick och jag fortsatte och läsa. Det blev mer och mer intressant. Jag behövde inte fråga mig längre Förstår du det du läser?

Jag har förstått…. Lyssnar vi på barnen när vi utformar vårt sätt att dokumentera barns lärande?

Vad berättas av mig handlar för mig om barns rättigheter i förskolan. Det handlar om att barn har rätt att bli tillfrågade om de vill bli fotograferade, filmade och citerade. Något annat som lyfts upp i boken är har barnen rätt till privat liv i förskolan eller är förskolan som en enda Big Brother – värld? Bland många intressanta frågeställningar hittar jag en till ännu mer intressant :

Vem kan skapa olika möjligheter i förskolan och vilka möjligheter väljer vi? 

Jag kan inte sluta fundera på barns delaktighet och inflytande relaterad till pedagogisk dokumentation. Jag även funderar på hur mycket frågar vi barnen när vi dokumenterar. Och ännu mer viktigt att fundera på vem har makten när vi dokumenterar? Vi eller barnen?

Ja, tänk om barnen fick bestämma : utformning av min PowerPoints presentation, ordning på olika rubriker, olika tema om vad barnen vill prata om på förskolan etc.…

Boken ställer genomgående många frågor och väcker många funderingar kring det pedagogiska uppdrag i förskolan. Egentligen det är inte bara pedagogernas uppdrag det är barnens uppdrag också.

Det är ett uppdrag kring barns inflytande i förskolan. Vågar vi släppa fram barnen? Vågar vi fråga de hur de vill att vi ska dokumentera deras utveckling och lärande?

Jag tror att vi alla måste stanna till och fundera kring barninflytande relaterad till dokumentation. Är barns medverkan i förskolan en demokratisk fråga?

Barnens delaktighet i dokumentationers processer är oerhört viktigt. Men vad kan hända om barnen får bestämma blir det då möjligt att dokumentera? Hur skulle de dokumentationerna ser ut? Det är ett stort utmaning för oss alla.

Jag ser fram emot vårt nästa träff. För mig är det mycket lärorikt och givande att vara en del av referensgruppen. Och tänk, jag har blivit tillfrågad om jag ville vara med på denna underbara resa! Det är jag väldigt tacksam för.

Text: Adna Hadzic, Sommarbäckens förskola

kommentarer

 1. Hej Adna!

  Jag är själv med i referensgrupp på Gullviksborgs förskola och delar dina tankar om Elizabeth.

  Mycket intressanta frågeställningar om barnens inflytande, utmaning att ta reda på hur vill barnen faktiskt ha det när det gäller dokumentationer om sig själva..

  Det ska bli spännande och följa dina tankar…

  Med vänlig hälsning

  Monika Prsa

 2. Hej och tusen tack för alla fina ord! Jag ser fram emot vår gemensamma träff i november-kollegialt lärande som jag ser som en grund till vår förskoleutveckling.
  Mvh
  Adna

 3. Hej Adna! Intressanta tankar som bjuder till egen och kollektiva reflektioner…hur? Varför? till vem? vad? dokumentationer. Jag håller med att barns delaktighet och inflytande relaterad till pedagogisk dokumentation det är ett stort utmaning för oss alla. En utmaning som vi bör inte undvika om vi vill skapa en rejält demokrati. Mvh Laura

 4. Hej Adna!
  Jag är med i referensgruppen på Gullviksborgs förskola. Jag har precis börjat läsa boken och håller med dig om att man får många tankeställningar kring sitt uppdrag om pedagogisk dokumentation och barns inflytande och demokrati. Du lyfter upp intressanta och viktiga frågeställningar kring detta.

 5. Hej Adna!
  Jag har själv läst boken och delar helt dina tankar. Viktiga reflektioner som det ska bli så spännande att jobba vidare med.

 6. Hej Adna!
  Jag har själv läst boken och delar dina tankar. Ska bli så spännande att jobba vidare med dessa stora och viktiga frågor kring vårt arbete med dokumentation.
  Agneta på Korrebäcken.

 7. Hej alla! Tack så jättemycket för era tankar och reflektioner!
  Tid för eftertanke och reflektion är oerhört viktigt i vårt arbete med barn.

  Ännu en gång ett mycket stort tack till er alla!

  Hälsningar
  /Adna

 8. Hej Adna; Så intressanta frågeställningar väcker du hos mig. Att arbeta med Demokrati och inflytande i förskolan låter kanske självklart, men förstår alla vad innebär det ? Har alla reflekterat djupare över frågan? Demokrati eller skendemokrati ( då barnen endast får påverka saker som i själva verket saknar reell betydelse). Demokrati,inflytande i samband med dokumentation är det så utmånande tycker jag . Tack Adna för bra reflektioner.

  1. Hej Miriam! Tack för din reflektion! Du funderar också över mycket viktiga frågeställningar i förskolan.

   Ja, jag undrar också om alla förstår de viktiga begreppen eller tolkar var och en på sitt sätt demokrati och inflytande relaterad till ped. dokumentation???

Kommentera

Din e-post publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade med *

Den här sidan skyddas av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy and användarvillkor gäller.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Slumpa en artikel