Gå direkt till innehållet

Publicerat:

Vilket bemötande…

Jag heter Rita Backman och arbetar på Gullviksborgs förskola.

Hösten 2012 fick vi en ny förskolechef, Barbro Romero. Hon har gjort en stor förändring i vår verksamhet. Barbro gav oss alla, barn, föräldrar och pedagoger glädje, stöttning och utmaningar, ja det finns mycket mer att skriva om det.

På hösten tillkallade Barbro en pedagog från varje avdelning för att bilda en referensgrupp, syfte var inte tydlig för oss då. Då fick gruppen träffa Elizabeth Florez från CPI, Centrum för Pedagogisk Inspiration, som skulle vara handledare.

Jag träffade Elizabeth på en APT i januari, där referensgruppen var handledare för oss andra pedagoger. En av de första arbetsuppgifter var att rita vår förskola i nuläge, hur vi upplevde vår verksamhet och en visionsbild om var vi skulle vara och hur vi skulle vilja vara. Det var inte lätt att visualisera det, vi pratade om vår visionsbild kopplad till läroplanen. Detta var efter vår verksamhetsförändring. Vi var ganska splittrade.

Efter många tankar bestämdes på APT ett ord som Gullviksborgs förskola skulle arbeta med, ordet var GLÄDJE.

Birgitta min kollega på ”min” avdelning representerade själv en stor avdelning i referensgruppen. Hon kände att hon ville ha en pedagog med från vår avdelning.

Efter en lång tids sjukskrivning fick jag en morgon frågan om jag skulle vilja vara med i referensgruppen. Jag hade inte tid att tänka efter, men valde att ställa upp. Vi kom ner till ”huset” där gruppen var samlade och Elizabeth var också med. En värme slog emot mig, det var en känslosam värme. Helt underbart, en rofylld tillvaro. Jag kände mig varmt välkommen.

Två träffar har jag varit på där Elizabeth har medverkat. Tack Elizabeth för ditt lugn och den värmen du utstrålar.

Efter min andra träff i referensgruppen, fick vi uppdraget att planera innehållet för planeringsdagen där vi skulle hålla i en hel eftermiddag. Denna dag lyfter vi fram tankar kring dikten ”att se föräldrar” och gjorde bl.a. övningen tidslinjen utifrån ett barndomsperspektiv. Övningen handlar om att lyfta fram en situation som vi har upplevt där vi kunde synliggöra förhållande barn-vuxna för att närmare till relation vuxna-barn i vår verksamheten. Det var viktigt att påpeka att vi skulle ta ansvar för det som vi skulle vilja berätta inför gruppen.

Vi lyssnade verkligen på våra kollegers berättelser, den här övningen skapade en samhörighet, Jag upplevde att vi kom närmare varandra. Alla önskade att vi skulle haft mer av denna tid. Om du vill veta mer om planeringsdagen hänvisar jag till Monica Prsas inlägg.

Vägen till det livslånga lärandet har vi framför oss, och det gör vi med GLÄDJE. Vi känner verkligen glädje hos och med varandra. Stora som små.

Jag var inte med på resans början, men ser fram emot en fortsatt resa på Gullviksborgs förskola.

Text: Rita Backman. Gullviksborgs förskola

Bild: Elizabeth Flórez

kommentarer

 1. Hej Rita
  Tack för ditt inlägg dina tankar är viktiga för vi som tidigare varit med från början
  har en syn. Det glädjer mig att du kännde dig varmt välkommen
  och att du redan känner dig som en i referensgruppen.
  Det är vi tillsammans som sätter grunden…
  Med vänlig hälsning,
  Monika

 2. Hej Rita!

  Först vill jag börja med att säga att jag är så glad att du är med i referensgruppen! Du är så välkommen! Din glädje är smittsam och du är i dig själv en bärare av värdegrunden.

  Jag tänker mycket på de bilder av förskolan som ni fick teckna i början av processen. Var är vi idag? Hur långt på trappan har vi kommit? Du skriver om värmen som finns i gruppen ..det är min känsla att denna värme har börjats sprida sig ut i verksamheten och har tagit sin in i arbetslaget och in på avdelningarna och det gläder mig så otroligt mycket!

 3. Hej Rita!

  Det är jättekul att ha dig i referensgruppen. Den blev varmare med din ankomst. Det känns som om du har varit med i gruppen längre, kanske för att du är så närvarande och vill verkligen föra utvecklingen framåt. Den första uppgiften var mycket bra tyckte jag, man kan alltid titta bakåt och se var vi befann oss då och var vi är nu.

 4. Hej Rita
  Tack för du är den du är och att du ville vara med oss i referensgruppen. Bra att vi kan vara två pedagoger från Trollsländan och vi har alla en härlig resa framför oss när vi ska jobba vidare med ordet GLÄDJE tillsammans med våra kolleger på förskolan.

 5. Hej Rita.
  Jag tycker att det du skriver är bra. Genom att göra bakåtblickar så ser vi hur långt vi kommit i vår process med att hitta glädje och samhörighet på Gullviksborgs förskola, detta gäller för alla arbetslagen. När vi träffas så är det ett mycket öppnare arbetsklimat.
  Med vänlig hälsning.Liselott

 6. Hej Rita!

  Jag blev jätte glad när du kom med i referensgruppen. Jag har haft förmånen att lära känna dig lite närmre när vi öppnade och stängde tillsammans.Det känns som om du hade varit med hela tiden.Du tillför gruppen så många kloka tankar,du är rak och ärlig. Du bidrar även med ditt lugn och din glädje för ditt arbete.

  Kram Mitty!

Kommentera

Din e-post publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade med *

Den här sidan skyddas av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy and användarvillkor gäller.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.