Publicerat:

Språk och musik i sagans värld

Att lära sig nya sångtexter är inte alldeles lätt. De senaste veckorna har vi provat att arbeta så här när vi lär oss en ny sångtext.

DSC_7714

I prins- och prinsesstemats sista vecka tyckte vi att det passade bra att lära oss ”Törnrosa var ett vackert barn”. Först fräschade vi upp minnet genom att vår lärarstudent Emma högläste den redan bekanta sagan för oss.

DSC_7720

Barnen kunde se bilderna på skärmen.

DSC_7725

Högläsning är alltid populärt hos ettorna.

DSC_7721

Skulle det sluta lyckligt denna gången också?

DSC_7726

Sedan var det dags att läsa sig text och melodi. Vi lyssnade på sången och lärde oss sedan texten frasvis. Först sa vi den, sedan sjöng vi den. En rad i taget. Texten var ganska lätt och följde sagan men att hitta rätt melodi var inte alldeles enkelt. Vi trallade flera gånger. Först fröken, sedan alla andra.

När sången satt som den skulle gick varje grupp till sitt. Vi läste sångtexten gemensamt, flera gånger. Vi funderade kring vad som kunde passa att rita till denna sång. Först tänkte var och en på sitt håll.

DSC_7730

Sedan pratade vi i par om vad vi kunde rita. Vi kom på massor. Till sist samlade vi ihop en mängd förslag på möjliga illustrationer i hela gruppen. Vi var redo för att gå till våra bord och arbeta. Vi skulle bara tillsammans-läsa sångtexten en gång till. Då…

Neeej, något hände med texten! Alla verser hamnade visst huller om buller! Ingen fara det fixade knopparna.

 

DSC_7733

Det blev till att att fram sax och klister.

 

DSC_7735

 

Vi klippte ut alla verser.

 

 

 

 

 

 

DSC_7734

Sedan var det bara till att börja pussla.

DSC_7736

 

Klassrummet fylldes av röster som diskuterade, läste, nynnade och sjöng texten. Det var lite klurigt. Tur att vi arbetade i par. När alla verser satt på rätt plats ritade vi några saker som passade till innehållet.

Skulle tro att vi kan Törnrosa-sången nu.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.