Gå direkt till innehållet

På besök i vuxenvärlden

Publicerat: Skribent: Elizabeth Florez

BUFF har valt ”Det borde finnas regler ” för att inviga den internationella filmveckan det här året. En lysande film av regissören Linda-Maria Birbeck- om gemenskap, kanske en av de mest grundläggande behov som en människa har för att tro på världen och mänskligheten. Birbeck beskriver två fjortonåriga flickors balansgång mellan barn(liv) och vuxenvärld, ett gap som framställs ifrågasättande, klokt och humoristiskt.Två flickor ligger vid strandkant.

I filmen funderar fjortonåriga Lovika och Mirjam om livets allvarliga stora frågor i vuxenvärlden, skilsmässa, alkoholism, och sex, där unga flickor utnyttjas. Tillsammans med sin kompis Karl provar de sig fram i det de tror vuxenvärlden handlar om. Att träda in i en vuxenvärld innebär för Mirjam att hänga med på lyxiga hotell och restauranger med en mycket äldre man som utnyttjar henne. Lovika och Karl inser det osunda och olagliga i relationen och med smarta idéer och detektivarbete försöker de få Mirjam att lämna mannen.

Filmen ger oss möjlighet och kraft att stanna upp i balansgången/ gapet mellan barn-vuxen världen och samtala om vilka värderingar vuxna förmedlar till ungdomar. Det borde finnas regler är en film som kan skapa opinion, väcka känslor och framkalla frågor kring återkommande teman om sexuellt utnyttjande av unga människor.

Text: Elizabeth Florez
Bild: MINT AB

Kommentera

Din e-post publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade med *

Den här sidan skyddas av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och användarvillkor gäller.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

I enlighet med den allmänna dataskyddsförordningen (EU 2016/679), GDPR, och kompletterande nationell lagstiftning lämnar grundskoleförvaltningen i Malmö stad följande information om behandlingen av dina personuppgifter som sker när du väljer att kommentera artikel eller videoinslag på Pedagog Malmö. Läs mer här!