Gå direkt till innehållet

Nya kollegor på ingång!

Publicerat: Skribent: linda Sikström

Från student….

 

Igår var det arbetsmarknadsdag på Malmö Högskola. Kranskommunerna runt Malmö var på plats och så var även Malmö Stad. Syftet var att berätta för studenter om hur det är att arbeta i Malmö som lärare, förskollärare och fritidspedagog. Vi mötte studenter som var i början av sin lärarutbildning som kunde tänka sig att skriva upp sig i vikariebanken och tjejerna från HR-avdelningen, Louise och Malin, var på strålande humör! Vi mötte också studenter som är färdiga lärare om 2 månader. Flera av dessa har börjat att söka tjänster i Malmö och såg fram mot att börja arbeta som lärare!

….till yrkesverksam

Kompendium ligger på bord.

Att hitta lärare som är behöriga inte självklart, speciellt inte när det finns många lediga tjänster och ett färre antal lärare som söker tjänsterna. Rekryteringsprocessen är en del i att få duktiga behöriga lärare. Den andra delen är att behålla de nyrekryterade lärarna i kommunen. Den första tiden i läraryrket är extra viktig att tänka kring för arbetsgivaren och kollegiet för det är då den nya läraren formar sin inställning och attityd till läraryrket. Förutom att hantera ett yrke där en nyutbildad lärare saknar erfarenhet, t ex när det gäller stöd kring bemötande och attityder från elever och föräldrar, är det önskvärt att läraren fort kommer in i arbetsuppgifterna och bidrar till verksamheten. När vi pratar med nyanställda lärare så har deras introduktion oftast bestått av en genomgång av inloggningsuppgifter, schema och av att få nycklar och kod till kopieringsmaskinen. Nyanställda nyutbildade lärare  har i den sk Introduktionsperioden en möjlighet att få stöd av en en erfaren legitimerad lärare.

Till alla er som vi mötte igår på arbetsmarknadsdagen (och givetvis till er  som inte var på arbetsmarknadsdagen också):

Välkomna till Malmö!

 

Text: Linda Sikström, Daniel Prsa

Foto: Linda Sikström

 

 

Kommentera

Din e-post publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade med *

Den här sidan skyddas av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och användarvillkor gäller.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

I enlighet med den allmänna dataskyddsförordningen (EU 2016/679), GDPR, och kompletterande nationell lagstiftning lämnar grundskoleförvaltningen i Malmö stad följande information om behandlingen av dina personuppgifter som sker när du väljer att kommentera artikel eller videoinslag på Pedagog Malmö. Läs mer här!