Gå direkt till innehållet

Publicerat:

Vi skriver faktatexter – språkgrupp, 2

I vår språkgrupp är vi inte så många. Vi tränar på bokstävernas ljud och tecken, vi arbetar med att läsa enkla ord och läser och skriver gemensamma texter. Vi sjunger, läser ramsor, klipper, klistrar, spelar läggspel och arbetar med olika appar. Alla barn i gruppen får tillfälle till individuell träning, en till en, med en pedagog så gott som varje dag. 

Vi har arbetat med harar under några veckor och lärt oss mycket om hur de lever. Vi har lyssnat på högläsning av faktatext om haren och vi har sett på bilder och filmer. När det var dags att skriva faktatext om harar valde vi att i denna grupp skriva en gemensam text. Detta för att alla skulle känna sig trygga och dels för att det skulle bli ett meningsfullt inlärningstillfälle.
DSC_7813

Målmolnet med dagens uppdrag. Vi pratade om vad en faktatext är. Inga problem:

”Fakta är när det är på riktigt. En saga är på låtsas.”

Vi plockade fram några harbilder och påminde varandra om vad vi lärt oss om harar. Under samtalet nämndes många viktiga ord.

DSC_7871

Vi valde ut tre viktiga ord. Dessa tre ord formulerade vi sedan meningar om. En mening om varje ord. Vi hjälptes åt att ljuda och kunde under tiden se texten växa fram på skärmen. När vår faktatext var färdig läste vi den gemensamt flera gånger. Alla fick läsa en mening högt för gruppen.

DSC_7810

Alla fick skriva de tre viktiga orden på det fina arbetsbladet…

DSC_7817

… och sedan klistra fast gruppens faktatext.

DSC_7813

Vi tittade på målmolnet igen. Har vi skrivit faktatext? Ja det har vi! En riktigt bra en!

Kommentera

Din e-post publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade med *

Den här sidan skyddas av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy and användarvillkor gäller.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.