Gå direkt till innehållet

Att jobba med fakta med Siri

Publicerat: Skribent: Johanna Söderlund

Vårt genrearbete i förberedelseklassen har fortsatt från saga till faktatext.

Efter att ha varit på Pedagogisk Inspiration och Ulrika Burmans Ipadutbildning har vi blivit sugna på att plocka in Ipadsen i klassrummet, vilket passar extra bra nu när det är dags att arbeta med faktatexter.

Skärmdump hur man sätter igång Siri på ipad.
Hittar man bara rätt knapp så…

Vi jobbar mot kunskapskravet ”eleven ska kunna söka, välja ut och sammanställa information från ett avgränsat urval av källor och för då enkla och till viss del underbyggda resonemang om källornas trovärdighet och relevans.”

Lätt som en plätt fick vi igång Siri-funktionen och många skratt blev det ju när alla plötsligt hade en röst som svarade i paddan. Men allvar också, eftersom vi  snabbt förstod sökfunktionen och fick svar på  många faktafrågor. – Vilken är Sveriges största sjö? -Hur många människor bor i Pakistan? – Vad heter Syriens högsta berg? Frågorna var många och lärorika och Siri hjälpte oss att botanisera och till slut  hamna rätt på olika sidor på Internet. Men hon var lite lurig också, den där Siri, för om man inte var riktigt noga med uttalet så kunde man hamna någon helt annanstans….

Fakta skrivs om Irak.
Det var en fröjd att se hur eleverna jobbade. Ämne och upplägg verkade engagera!

Våra faktasammanställningar, som en del har valt att göra fina planscher av, kännetecknas av ”enkelt och fungerande kunskapsrelaterat språk”,  vilket också är ett kunskapskrav för åk 9. Lektionerna med Siri har med andra ord blivit en skön mix av att träna uttal på ett skojigt, och inte alls utelämnande vis, samtidigt som vi har sökt information och skrivit kunskapsrelaterat språk- check på den!

Bildplansch om Sverige och irak.
Nästa gång ska vi berätta hur vi ger respons på våra alster.

Kommentera

Din e-post publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade med *

Den här sidan skyddas av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och användarvillkor gäller.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

I enlighet med den allmänna dataskyddsförordningen (EU 2016/679), GDPR, och kompletterande nationell lagstiftning lämnar grundskoleförvaltningen i Malmö stad följande information om behandlingen av dina personuppgifter som sker när du väljer att kommentera artikel eller videoinslag på Pedagog Malmö. Läs mer här!