Gå direkt till innehållet

Fysikdag på Tivoli

Publicerat: Skribent: Louise Wadenhammar
Berg och dalbana.

På Tivoli i Köpenhamn finns det en stort utbud av aktiviteter som kan kopplas till din fysikundervisning. Följ länken för att hitta mer information. Uppgifterna kommer snart att översättas till svenska!

Helan och Louise framför damm. (Två centrala NT-utvecklare på fortbildning på Tivoli. Foto: privat)

Vår första uppgift var:

Rutschebanen är en klassisk berg- och dalbana, nästan hundra år gammal. Du står i kön till Rutschebanen och ser att det är längre kö till vissa platser i tåget. Du tycker om känslan av att vara extra tung – vilken plats ska du då välja?

  1. Längst bak (eller fram) för då åker man snabbast genom en dal
  2. I mitten, för mittvagnen åker snabbast genom en dal
  3. Det spelar ingen roll var man sitter – hela tåget hänger ju ihop så att alla vagnar har samma fart

Ingång till tivoli.

(Foto: privat)

I materialet som Tivoli erbjuder dig som lärare så finns det ofta lite saker som du behöver för att utföra experimenten, allt det finns på Tivoli vid de olika attraktionerna ex små plastglas och vatten, badrumsvåg etc. Det som du skulle kunna ha med dig själv är ex plastspiraler (se bild), de visar tydligt hur G-krafterna fördelas i vissa karuseller.Fjäder i regnbågsfärg.

(Foto: https://en.wikipedia.org/wiki/Slinky)

Om du tittar noga på den länkade filmen från vårt besök så kan du säkert se spiralens rörelse i Monsunen.

(Film: privat)

Kommentera

Din e-post publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade med *

Den här sidan skyddas av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och användarvillkor gäller.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

I enlighet med den allmänna dataskyddsförordningen (EU 2016/679), GDPR, och kompletterande nationell lagstiftning lämnar grundskoleförvaltningen i Malmö stad följande information om behandlingen av dina personuppgifter som sker när du väljer att kommentera artikel eller videoinslag på Pedagog Malmö. Läs mer här!