Gå direkt till innehållet

Publicerat:

Andra filmen i rad med fokus på Malmökvinnors plats i historien

Projektet ’Ett Helare Malmö – Var finns kvinnorna i historieundervisningen?’ gör nu sin andra dokumentärfilm tillgänglig för Malmö stads skolor som strömmande media – samt publicerar en lärarhandleding kopplad till filmen.

För ett år sedan kom ’Ett helare Malmö: Fokus på Latinamerika’ där en rad Malmökvinnor med rötterna i Latinamerika delade med sig av sina historier. I den nya filmen, den andra av tre planerade dokumentärer som vill ge röst till några av de kvinnliga Malmöbor som har varit med och påverkat historien med sitt handlande, är det Iran som hamnar i fokus.

Malmöbo Nazli Partovi, som kom till Sverige från Iran 1993

Fokus på Iran

Kvinnorna som medverkar i ’Ett helare Malmö: Fokus på Iran’ tog alla ställning för ett mer rättvist samhälle både före och efter den islamistiska revolutionen i Iran 1979. Samtliga tvingades gå i exil och lämna sina hemländer.

Tar plats i historieundervisningen

Filmprojektet drivs av Malmöföreningen Imagenes del Sur/Bilder från Söder – med stöd från Allmänna Arvsfonden. Med projektet ’Ett Helare Malmö – Var finns kvinnorna i historieundervisningen?’ vill föreningen skapa ett komplement till den traditionella historieundervisningen.

Som en del av projektet har kvinnorna även varit ute på ett antal grund- och gymnasieskolor runt om i Malmö och pratat med elevgrupper och sina upplevelser. Filmen, och medföljande lärarhandledningen, riktar sig till SO-lärare för åk 9 samt till historielärare på gymnasiet.

 


Ett helare Malmö: Fokus på Iran

Sverige / 2016 / tal på svenska, textad på svenska / 39 min / Imagenes del Sur/Bilder från Söder
Grundskola 7-9, Gymnasieskola, Vuxen
Iran är sedan flera tusen år ett viktigt land i Mellanöstern med en framstående kultur, viktiga internationella handelsförbindelser och en betydelsefull aktör i världspolitiken. Landet är nästan fyra gånger så stort som Sverige och har en befolkning på 80 miljoner människor. Iran är en islamisk republik, i praktiken en religiös diktatur. Det finns ett folkvalt parlament och en folkvald president, men prästerskapet har den yttersta makten. Oppositionen tystas brutalt med fängelse, tortyr, spöstraff eller avrättning.
Strömmande media / VS0266
Imagenes del Surs lärarhandledning

 

Text: Chris Munsey, red. Pedagog Malmö
Foto: Ett Helare Malmö

Kommentera

Din e-post publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade med *

Den här sidan skyddas av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy and användarvillkor gäller.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.