Gå direkt till innehållet

Vi plockar majs på Sularpsfarmen

Publicerat: Skribent: Gästbloggare
Majskolvar.

Elever samlas på skolgården.

Igår åkte vi på en härlig utflykt. Resan gick till Lund och Sularpsfarmen utanför Södra Sandby. Vi var bara sjutton elever eftersom de allra flesta var hemma och firade Eid, den muslimska högtiden.

Uppställning på skolgården, redo för avfärd. Först åkte vi buss till Malmö Central.

Två elever åker Öresundståg.

Glada barn på tåget mot Lund.

Pedagog och elever på bänk.

Väl framme i Lund var vi enormt hungriga. Det är aldrig så gott att äta som när man vet att väskan är full av fika.

Elever utanför Lunds domkyrka.

Platsen framför Domkyrkan var blev ett perfekt rastställe. Efter pausen var det dags att ta en buss till mot vårt slutmål, Sularpsfarmen.

Elever väntar i trädgård.

Framme i den strålande solen på gården.

Elev håller upp pumpa.

”Vilken  häftig pumpa!”

Majsfält.De härliga killarna som äger Sularpsfarmen har bjudit in alla barn i skånska skolor att komma och plocka majs. Ett härligt och generöst erbjudande.
Elever på väg ut i majsfältet.

Vi fick direktiv och gav oss ut över fälten…

Skylt om Sularpsfarmen.

… utrustade med påsar till plockningen.

Väg in i majsfält.

Här kan vi gå!

Majsblomma.

Eftersom vi arbetar med bondestenåldern är vi väldigt intresserad av odling just nu. Det var verkligen tydligt att frågor väckts under arbetets gång. Barnen kommenterade vilka fält som blivit plöjda och att majsens blommor såg ut som säd.

Elev plockar kolv från planta.

Nu var det dags att plocka. Alla barn fick plocka fem kolvar. Detta var superroligt!

Elev håller upp kolv.Barnen försvann in i majsraderna och kom lyckliga tillbaka med sin skörd.
Majskolvar i pappåse.

Så fina!

Majskolvar.

Killarna på gården hade fixat glöd så att alla som ville kunde grilla en av sina kolvar.

Två elever håller upp varsin kolv de har provsmakat på.

Gott!

Moget äpple i träd.

Vi tog en liten promenad innan bussen gick och hittade nypon, äpplen och björnbär i naturens egna odlingar. Många intryck!

Elever står och väntar vid busshållplats.

Dags att åka hem igen. En fantastisk upplevelse. Ett stort tack till bröderna på Sularpsfarmen som gjorde dagen möjlig. De kommer själva från Rosengård och utgör fina förebilder för våra elever.

Mål uppskrivna på tavla.

Dags för efterarbete. Idag i skolan hade vi mycket nytt material att arbeta med. Vi började med att återkoppla till vad vi lärde oss om odling, förra veckan.

Texter och bilder på majsfält.

Fast nu handlade det om majs. Vi diskuterade, läste och tittade på bilder.

Texter och bilder på majsfält.

Dagens arbetsmaterial. Bilder och korta texter som handlade om majsodling.

Texter och bilder på majsfält.

Vi läste igenom texterna gemensamt och enskilt. De hade tyvärr ”råkat” komma i fel ordning. Sedan fick var och en para ihop bild och text och klistra in i temaboken.

Bilder projicerade med pilar som dras mellan dem.Efter rasten tränade vi på att berätta muntligt om hela resan från plöjning till majskolv.
Barnen sitter på golvet. Vi tittade på bilderna på skärmen, övade i par och hjälpte varandra att använda expertord som plöja, jord, åker, så majskorn, näring, mogen och skörda.

Begrepp skrivna på tavla.Några ord till som kunde vara bra att ha. Till sist fick var och en muntligt redovisa sina kunskaper.
Bilder och texter på papper.

Bild och text.

Som avslutning på dagen tränade vi på att skriftligt berätta i kronologisk ordning. De som missat utflykten skrev och berättade om hur de firat Eid.

Text och bild: Anna Duncanson

3 Kommentarer

 1. Hej! Det verkar ha varit en kanondag. som gav riklig skörd, och inte bara i form av majs.
  Jag diskuterar ofta med lärare om transport. Ni har valt att åka med kollektivtrafik. Hur tycker ni resandet fungerade ? Plats på buss och tåg, bemötande osv?

  1. Hej!
   Roligt att du läst vårt inlägg! Vi brukar åka med Bergkvarabuss eftersom Malmö Stad har skolbussavtal med dem. Denna dag visste vi att vi skulle ha extremt få elever närvarande eftersom det var Eid, så därför valde vi att åka kollektivt på utresan och bara ta skolbuss på vägen hem. Det blev ju ett äventyr i sig att åka olika bussar och framförallt tåg. Vi hade 17 elever så platsen blev inget större problem. På femmas buss i Malmö fick hälften stå men det gick bra även om det inte kändes optimalt. På tåget var det väldigt luftigt så vi kunde sitta samlade, ensamma i en del av en vagn. Gott om plats även mellan Lund och Sularpsfarmen. Bara gott bemötande av personal. Allt gick superbra men normalt hade vi nog valt skolbuss på båda håll. Nu var vi fem vuxna på 17 barn och det var ju väldigt hanterbart. Det känns viktigt att kunna ”hålla om” gruppen när vi är ute bland andra människor. Vi representerar Rosengårdsskolan och vi vill göra ett gott intryck. Inte störa någon annan resenär.
   Hoppas du fick svar på dina frågor!
   mvh Anna Duncanson

Kommentera

Din e-post publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade med *

Den här sidan skyddas av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och användarvillkor gäller.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

I enlighet med den allmänna dataskyddsförordningen (EU 2016/679), GDPR, och kompletterande nationell lagstiftning lämnar grundskoleförvaltningen i Malmö stad följande information om behandlingen av dina personuppgifter som sker när du väljer att kommentera artikel eller videoinslag på Pedagog Malmö. Läs mer här!