Gå direkt till innehållet

Nu har vi satt Malmö på kartan!

Publicerat: Skribent: Maria Rundquist Visser
Mia och Kristina framför parlamentet i Ottawa Mia och Kristina framför parlamentet i Ottawa

Igår hade jag och Kristina Westlund vår presentation här på ICSEI konferensen i Ottawa och det var fullsatt i rummet, folk satt till och med på golvet. Nervöst men väldigt kul att så många kom. Vi har ju nätverkat en del de senaste dagarna så jag tror att många var nyfikna på oss. Roligt! Intresset överlag är verkligen stort för den svenska förskolan, och vi märker att vi är högt ansedda i andra länder. Vi märker också att det vi kommit långt med i Malmö är områden som många av de stora talarna lyfter fram i sina tal, som t.ex. interkulturalitet, flerspråkighet och inkludering. Det kändes bra att referera till när vi presenterade hur vi tänkt i vår nuvarande organisation för modersmålsstöd.

Kvinna föreläser framför projicerad presentation.

I samband med presentationen fick vi också möjlighet att föra en diskussion med de som var där och lyssnande. Bland annat fanns det ett stort intresse av att veta mer om vår läroplan för förskolan. Vi fick även några värdefulla utmaningar som vi tar med oss hem, till exempel hur vi kan få en hållbarhet i vårt flerspråkighetsarbete samt om vi verkligen kan stödja alla språkgrupper.

Ja, visst är det är en utmaning men vi tänker att det beror på hur vi tolkar uppdraget om språkutveckling och modersmålsstöd. Denna termin ska vi i förskoleförvaltningen ta ett omtag om just detta utvecklingsområde så frågorna tar vi tacksamt med oss hem att fundera vidare kring. Efter vår paper session fick vi många uppskattande ord av både svenskar och andra från olika länder som också var och lyssnade.

Här kan ni läsa förskolornas språkpolicy och genomförandeplan för språkutveckling med fokus på modersmål:

https://komin.malmo.se/download/18.4507767414fde5b60a4d33ed/1443182821628/Spr%C3%A5kpolicy+och+genomf%C3%B6randeplan.pdf#search=’spr%C3%83%C2%A5kpolicy+f%C3%83%C2%B6rskola’

Temat för ICSEI konferensen i år är Collaborative Partnerships for System-Wide Educational Improvement. Något som har varit genomgående är vikten av att involvera hela system och skapa kunskapsallianser på olika nivåer, alltså inte bara tänka utveckling på enskilda skolor/förskolor. Vi har fått lyssna på forskare, lärare och elever som beskriver detta och hur de skapat relationer mellan lärare och elever, skola-samhälle som varit gynnsamma. När det gäller kunskap (s.k. deep learning) har flera talare lyft fram andra kompetenser än just de kognitiva som till exempel kreativitet och samarbetsförmågor. Man kan säga att det handlar om en tyngdpunktsförskjutning i diskussionen om skolutveckling från kontroll till att utveckla tillit och samarbete på olika nivåer. Mycket intressant.

Här är en länk till ICSEI programmet:

Home

Varje morgon har vi fått små fina gåvor som kanadensiska barn gjort till oss konferens deltagare, de här söta figurerna fick vi igår!

Två figurer av toarullar.

I morgon ska vi ut och besöka verksamheter, det ska bli spännande att få träffa barn och lärare här i Ottawa. Något vi verkligen ser fram emot.

Idag snöar det men häromkvällen var det 26 minusgrader och isande kallt!

Hälsningar från Ottawa!

 

 

 

 

 

7 Kommentarer

 1. Så himla kul att just du Mia är med och delar med dig av allt det du kan och har tankar om. Hurra för dig! Kram Annika

 2. Så himla roligt att läsa! Jag känner mig stolt! ”Barnens Bästa Förskola” syns nu inte bara i Malmö!
  Ett stort GRATTIS till er!

 3. Kul att många kom och lyssnade på er. Jag visste att ni skulle göra bra ifrån er.
  Anders

 4. Va härligt att höra att allt gick bra. Men vi här hemma var aldrig oroliga:)
  Njut nu av allt vad Ottawa ger er.

 5. Finaste kollega, tänk att jag får jobba med en sådan cooling!!!

 6. Bra jobbat, jag visste att ni skulle göra bra ifrån er och sprida goda exempel från Malmö ut i världen.
  Jag är säker på att ni väckt ett intresse för vårt fina Malmö och Barnens bästa förskola

 7. Tack för alla uppmuntrande ord, vi är helnöjda och har massor inspiration med oss hem. Ikväll lämnar vi Ottawa så vi ses snart i Malmö :)

Kommentera

Din e-post publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade med *

Den här sidan skyddas av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och användarvillkor gäller.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

I enlighet med den allmänna dataskyddsförordningen (EU 2016/679), GDPR, och kompletterande nationell lagstiftning lämnar grundskoleförvaltningen i Malmö stad följande information om behandlingen av dina personuppgifter som sker när du väljer att kommentera artikel eller videoinslag på Pedagog Malmö. Läs mer här!