Publicerat:

Vikten av “att göra”

John Dewey`s myntade begrepp ”Learning by doing”, tror jag alla känner till. Det slog mig häromdagen hur viktigt det faktiskt är att lära genom att ”göra”.

Min dotter 7 år, hade jättelänge längtat efter att börja på ridskola. Hon hade ju, precis som jag, i sina tankar att vilja lära sig rida. Vi såg fram emot det båda två. På med ridstövlar, ridbyxor, skyddsväst och hjälm. Redo för den stora dagen. Lektionen bestod av att lära sig att hitta i stallet. Besvikelsen syntes i hennes ögon men jag försökte peppa att nästa gång så.
Nästa gång kom dottern laddad till tusen. Lektionen bestod av att lära vad hästens olika delar hette. Hem med ytterligare besvikelse. Efter några veckor fick dom prova att rida halva lektionen för att halva lektionen skulle det vara teori (till saken hör att flera av eleverna hade ridit förr).
Min dotter tröttnade (även jag ska jag erkänna) och vi bytte ridskola. Där rids det varje gång och man pratar teori samtidigt som man rider och pysslar om hästarna. Glädjen är på topp!
Vart vill jag komma? Jo vikten av att eleverna får ”göra” i skolan. Det ena får inte utesluta det andra. Vi måste förmedla kunskap i skolan också. Tro inte att jag inte menar det, men skulle vi kunna blanda det mer än vad vi gör idag? Kan vi börja med helheten för att sen dra slutsatser tillsammans i teorin?
Jag tänker på hur många elever som kommer till gymnasieskolan med sina förväntningar. Kanske extra mycket när dom väljer ett praktiskt program. De ser framför sig (tror jag) att få ”göra”. Kommer de då till skolan och möts av nästan enbart teori, tror jag att de liksom jag och min dotter gjorde, tröttnar.
Min önskan är att alla skolledare, arbetar för att ge ännu bättre förutsättningar för att arbeta på ett mer praktiskt sätt. Du måste inte lära dig detaljerna först. Det går att vända på det!
Jag är i en verksamhet där det finns lysande exempel på praktiska lektioner, men självklart kan även vi bli ännu bättre – med rätt förutsättningar.
Så John Dewey, du hade en poäng! Jag tror så starkt på hur du tänkte redan på din tid.
”Jag hör och glömmer.
Jag ser och minns.
Jag gör och förstår.”
Källa: Konfucius (555 f.Kr-479 f.Kr) även kallad Konfutse, kinesisk filosof och religionsstiftare
Ha en fin dag!
Text: Annika Kjellemar
Foto: Colourbox

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.