Vårterminen i 3:an. Våra elever ska rustas så mycket det går inför 4:an. Dessutom står de nationella proven för dörren. I skolan ska eleverna lära sig att läsa, tolka och skriva text i skolans alla ämnen. Att kunna skriva en berättande text med inledning, handling och avslut, är ett av kunskapskraven i år 3. Likaså att kunna skriva en faktatext utifrån givet innehåll. Vi har upplevt att den berättande texten är svårare än den beskrivande. Till en berättande text behöver du erfarenheter och en del fantasi. Det bagaget är inte självklart hos våra elever. I skolan kompenserar vi därför med att låta våra elever möta mycket textkedjor i olika former; skönlitteratur, sagor, beskrivande text, filmer, musik och bilder. Även utflykter i olika former. Som komplement till erfarenheter och fantasi, behöver de en struktur att hålla sig till när de skriver. Hur skriver man en berättande text? Hur skriver man en beskrivande text? Detta måste vi undervisa om.
För att våra elever ska känna trygghet behöver de i förväg, veta vad som ska hända. Dessa sju frågor besvarar vi alltid i starten av varje lektion.
Alla lektioner har samma struktur. Barnen känner igen sig. Det skapar arbetsro.
Vi använder oss av powerpoint-presentationer vid våra genomgångar. Bildstödet ökar våra elevers förståelse vilket i sin tur bidrar till ökad koncentration. I tisdags startade vi upp denna veckas arbete med berättande text.
Gemensam genomgång av strukturen.
Högläsning av boken “Vilket kalas!”. Gemensam analys i förhållande till strukturschemat.
Därefter vände vi på steken. Eleverna fick i par, analysera en liknande bok.
Varje par hade ett strukturschema och förde anteckningar som de sedan delgav i samlingen.
Lektionen avslutades med att var och en fick skriva en Exit ticket i Classroom. Vilken struktur har en berättande text?
Onsdagens lektion startade med en tillbakablick. Vad gjorde vi igår?
Repetition av strukturen.
Dagens lektionsmål.
Tillsammans gjorde vi en planering. Fröken antecknade elevernas idéer.
När vi arbetar gemensamt är det samarbete som gäller. Allas idéer är viktiga och behövs.
Vi satt som vanligt i ring på golvet. Fröken hade datorn i knäet och var sekreterare. För att slippa handuppräckning och därmed stress och iver, fick barnen säga en sak i tur och ordning. Tillsammans diskuterade vi det språkliga.
Så här växte vår gemensamma berättelse fram. Rubrik och avslut passade väl ihop.
I dagens Exit ticket fick eleverna reflektera över sin delaktighet under textskapandet.
Torsdag – Vad gjorde vi igår?
Dagens lektionsmål.
Våra elever befinner sig på olika nivåer när det gäller skrivutveckling. För att stimulera de elever som kommit längre, gick vi igenom hur man kan bygga ut sin text lite extra med hjälp av beskrivningar.
Fröken hade bestämt vad dagens text skulle handla om. Dags att börja skriva.
För några veckor sedan fick alla elever i år 3 en egen Chromebook, att använda i skolan. Det finns dock vissa regler som ska följas.
Dessa behöver vi repetera då och då.
Som ledning och stimulans, har alla elever egna hörselkåpor. Detta ger ökad koncentrationsförmåga och därmed arbetsro i klassrummet.
Arbetet var igång. Genom att använda dels en struktur och dels ett givet innehåll, lyckades alla elever med uppgiften, utifrån sina förmågor.
Dagens Exit ticket. Hur gick det för dig? Vad var svårt? Vad var lätt?
Tre av torsdagens texter. Det är enkelt för fröken att ge respons i Google Classroom.
Fredagens lektion. Nu var det dags att göra allting på egen hand.
Repetition av strukturen.
Vi gick igenom responsen på en av texterna från gårdagen. Alla skulle sedan starta med att titta på frökens respons på gårdagens text. Den responsen skulle de sedan ta med sig till dagens skrivande.
Det VAR svårare att både planera och skriva på egen hand. Men, eleverna gjorde ett fantastiskt jobb. Vi kommer att fortsätta träna. Strukturen ligger nu på elevbloggen och alla som vill kan träna på att skriva berättande texter även hemma.
Några exempel från fredagens texter. Nu ska fröken ge respons…
Text och bild: Katharina Olofsson