Publicerat:

En mediterande rektor

Projektförfrågan

Fick en förfrågan om vi ville gå med i ett projekt där eleverna skulle få lära sig att meditera och också göra det på skoltid. Det har visat sig ge mycket fina resultat vad gäller studiero, koncentration och måluppfyllelse. Vad är det vi inom skolan vill uppnå? Jo just dessa saker, så jag var inte sen med att tacka ja. Vad jag inte riktigt visste då var att vi skolledare också behövde lära oss denna meditationsteknik.
Jag, Annika, meditera? Jösses. Men självklart skulle jag prova. Vi ordnade en grupp med samtliga skolledare 3 st och 4 st lärare. Kursen bestod av 4 dagar ca 2 timmar/gång.

Att komma ihåg ett mantra

Hur var det? Jo vad ska jag säga? Intressant, spännande, konstigt och svårt. Meditationsläraren menar att alla kan. Nja, det var nog innan han träffade mig:)
Jag trodde jag ställde bra och kompetenta frågor, men jag blev varse varje gång att jag var nog mest ute och cyklade. Bara att komma ihåg det mantrat var och en fick var svårt. Men efter några dagar sitter det faktiskt. Att försöka stänga ute alla ljud när man sitter och mediterar är för mig oerhört svårt. Jag måste ha det knäpptyst.
Hur ska det kännas då, undrar jag? Jag berättade för läraren att en gång kände jag att jag inte hörde ljud och glömde upprepa mantrat. Bra! utbrister läraren. Då har du transenderat. (Det ska tydligen vara bra och vad man vill uppnå). I mitt inre undrar jag vad det är för skillnad på att nästan somna och att transendera. Men jag tordes inte ställa fler dumma frågor:)

Good enough

Sen ska man också få ihop 2 x 20 min/dag att meditera. Enligt lärare MÅSTE man göra så ofta för att få bästa effekt. Jag försökte med alla medel att det skulle räcka med en gång om dagen, ”good enough”, ”bättre än ingenting” mm, men det köpte han minsann inte. Alltså ställer jag klockan 20 min tidigare varje morgon, sen ska jag ta mig tid innan jag åker hem på em. Vem är inte stressad när man ska hem?! Då går ju alla tankar till barnhämtning, matlagning mm. Men jodå, jag ska försöka, pust…
Vad ska detta ge då? Jo, tanken är ju att vi nu provar detta för våra elevers skull, av anledning av vad jag skrev tidigare. Tanken är att vi börjar med några klasser till hösten och dessa 2 x 20 min ska läggas in på deras schema. Nej just det. Ungdomarna ska bara meditera 15 min. Förutom vad det ger för eleven i skolan så ska det ge oss alla en chans att nå vår inre kärna och på så sätt lösa upp spänningar vi har. Låter fantastiskt, men för mig blir det huvudvärk efter varje gång, än så länge. Jag gör förmodligen fel! Jag är nog inte gjord för detta. Men jag lovar, jag kommer inte ge mig. Någonstans tror jag på detta, och vill att eleverna ska få denna möjlighet. Och för mig är det en självklarhet av vi provar detta först.
Ser mycket fram emot vad detta kan göra med både elever och personal och även mig själv såklart. Jag återkommer i ärendet. På återseende!
Ha en fin dag
Text: Annika Kjellemar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.