Gå direkt till innehållet

DUSM (Digitalt Undervisningsmaterial för Studiestöd på Modersmål)

Publicerat: Skribent: Gästbloggare

Vi är en grupp på sju personer, som arbetar med uppdraget att producera digitalt undervisningsmaterial för studiestöd på modersmål (DUSM). De aktuella ämnena är Matematik, Kemi, Fysik, Biologi, Historia, Samhällskunskap och Religionskunskap.

Uppdraget är initierat av Malmö stads gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltning. Syftet är att tillgodose elevers och studiehandledares behov av studiematerial som tydliggör ämnesspecifika och centrala nyckelbegrepp på modersmålet.

Vi arbetar med att identifiera dessa centrala begrepp och koncept som kan vara svåra för eleverna att förstå. Målet är att skapa ett digitalt material som ger bättre förutsättningar för studiehandledare att handleda i ämnet på modersmålet.

Det framtagna digitala undervisningsmaterialet kommer att ligga öppet på nätet i “Malmö delar” under Creative Commons. Det kommer att översättas till somaliska, dari och arabiska. Projektet håller på till och med den 31 december 2017.

Text: Fredrik Karlsson

2 Kommentarer

 1. Hej,
  Jag har fått höra att Malmö stad inte tecknar något avtal med Studi eftersom de utvecklar något eget. Är det detta som ska komma istället? Finns den någon plan för grundskolans elever?

  1. Hej, Camilla
   Nej, Malmö utvecklar ej något eget ”Studi.se”. Inte heller är detta projekt, DUSM, tänkt att fungera som det eller som ett läromedel. DUSM är tänkt att vara ett stöd för modersmålslärare i deras egenskap av studiehandledare för elever på gymnasiet. Om än att våra modersmålslärare är duktiga så kan ämnesområden i gymnasiala ämnen vara utanför studiehandledarens kompetensområde. Därför skapar vi riktat material till dem som ska ha översättningar (både ljud och text) på våra största modersmål.
   Det är Gymnasie- och vuxenutbildnsförvaltningen som genomför detta projekt varvid vi ej kan uttala oss om planer för grundskolans elever.

   Mvh

   Edward Jensinger, Områdeschef Gy

Kommentera

Din e-post publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade med *

Den här sidan skyddas av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och användarvillkor gäller.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

I enlighet med den allmänna dataskyddsförordningen (EU 2016/679), GDPR, och kompletterande nationell lagstiftning lämnar grundskoleförvaltningen i Malmö stad följande information om behandlingen av dina personuppgifter som sker när du väljer att kommentera artikel eller videoinslag på Pedagog Malmö. Läs mer här!