Gå direkt till innehållet

Publicerat:

Exempel på undervisningsmaterial i Historia

Vi är två olika medlemmar i projektet som arbetar med Historia. Den ena av oss arbetar för grundskolans senare del och den andra av oss arbetar för gymnasieskolan.

Historia för grundskolan (åk 7-9)

I Historia för grundskolan har jag jobbat med tre delar (med några få undantag) som kompletterar varandra. Det är en ljudfil, en textfil och en Power Point. Här kommer jag att publicera en power point som exempel på material om första världskriget. Klicka här för att komma till materialet.

Historia för gymnasieskolan

Jag har i mitt didaktiska upplägg utgått från det centrala ämnesinnehållet i respektive historiekurs. Till varje moment har jag gjort en introducerande video där jag försöker att presentera momentet så lättbegripligt som möjligt. Videorna är på mellan 2 och 5 minuter. Det finns följaktligen en tydlig begränsning i hur mycket som går att förklara på den tiden. Framför allt beskrivande faktakunskap blir svår att hinna förmedla. Jag har vidare valt bort ett tänkbart fokus på att levandegöra och angelägliggöra ämnet genom exempelvis ett sinnligt eller estetiskt upplägg.

Det ska poängteras att målet med DUSM är att bidra med ett stödmaterial till modersmålsundervisningen. Det är alltså inte ett reguljärt lektionsmaterial vi gör. Mitt fokus är att få eleverna att förstå vad historiskt tänkande innebär i svensk utbildning och forskning. Det jag framför allt vill förmedla är historieämnets analytiska funktion och procedurala färdigheter med utgångspunkt i ämnets centrala begrepp.

Följaktligen är det historia som ett färdighetsämne som förmedlas med fokus på ämnets kognitivt kvalificerande förmågor. Även om upplägget kan tyckas vara något instrumentellt är ambitionen och målet att bidra till att eleverna därigenom ska börja få ett kunskapsspråk för att kunna tänka historiskt med ett självständigt och kritiskt resonerande förhållningssätt. Klicka här för att hitta materialet för Historia på gymnasienivå.

Text: Fredrik Karlsson

Kommentera

Din e-post publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade med *

Den här sidan skyddas av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy and användarvillkor gäller.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.