Gå direkt till innehållet

Vi äter med ögonen

Publicerat: Skribent: Gästbloggare
Krokodil gjord av knäckebröd och gurka.

Ögat är vårt mest dominerade sinne och genom att erbjuda en måltid med flera olika former och färger så tenderar vi att vilja lägga upp mer mat på vår tallrik.

Det som vi lägger upp på tallriken ”godkänner” vi redan när vi tar beslutet om vi vill lägga upp det eller inte och steget mellan tallriken och munnen minskar. Som pedagog kan jag alltså påverka barnens matintag redan genom hur jag presenterar maten för barnen.

Här har även kockarna ute i våra förskolor och skolor en stor betydelse för måltidsupplevelsen när de planerar och tillagar maten genom att se till att det finns en valmöjlighet. När vi lägger upp mat från en buffé, där det finns flera olika skålar med flera olika färger och former, så tenderar vi att ta lite från flera skålar och till slut har vi fyllt hela tallriken med mat. Vi äter alltså mer mat om den ser god ut.

En annan vinst av att vi erbjuder barnen grönsaker med flera olika färger är att de olika färgerna innehåller olika vitaminer och antioxidanter, som är en viktig del av att tillgodose en näringsriktig kost.

När vi tittar på mat som tilltalar vårt öga ökar vår aptit och salivutsöndringen startar, vilket är den första nedbrytningen i matsmältningsprocessen. Färgerna och formerna på maten är alltså betydelsefulla för vår hälsa.

Text: Sofia Lönnquist

Kommentera

Din e-post publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade med *

Den här sidan skyddas av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och användarvillkor gäller.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

I enlighet med den allmänna dataskyddsförordningen (EU 2016/679), GDPR, och kompletterande nationell lagstiftning lämnar grundskoleförvaltningen i Malmö stad följande information om behandlingen av dina personuppgifter som sker när du väljer att kommentera artikel eller videoinslag på Pedagog Malmö. Läs mer här!