Gå direkt till innehållet

Publicerat:

Luciamys (med en dos blodiga mord)

Luciakrona med tända ljus.

Natten går snart tunga fjät och på skolor i hela Malmö förbereder sig elever för luciainsatser eller för att lyssna på sina skolkamrater som framför de många traditionella visorna vi förknippar med lucia. Som lärare i SO-ämnena försöker jag alltid ta tillfället i akt att utbilda eleverna i de mörkare aspekterna av våra omhuldade myshögtid.

Genom att prata om Lucias och Staffans (Stefanos) martyrdom får jag  en ingång till att tala om både helgon och martyrer men också om hur information kring den kristna tron spreds i en tid där en majoritet av befolkningen var analfabeter och prästernas latin helt gick vanligt folk förbi.

På Malmö delar har jag delat med mig en resurs för alla lärare som vill lägga en lektion på att fördjupa sig i bakgrunden till Lucia. Resursen innehåller allting du behöver för att röra dig förhållandevis världsvant bland helgon och martyrer och avslutas dessutom med det lite morbida – men av eleverna mycket uppskattade – spelet ”Hur dog jag?”.

Mycket nöje!

Text: Christoffer Krämer

 

Kommentera

Din e-post publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade med *

Den här sidan skyddas av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy and användarvillkor gäller.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Slumpa en artikel