Gå direkt till innehållet

Publicerat:

Hugg några barn och läs!

Boklådor på bibliotek.

Malmös satsning på förskolebibliotek sprider sig och med den reviderade läroplanen kommer förmodligen intresset att öka ytterligare. Redan i april konstaterade den dåvarande kulturministern Alice Bah Kuhnke att förskolan har en kompenserande roll när det gäller högläsning: ”När vi ser vilka barn som halkar efter i skolan är det barn som inte har läst lika mycket när de växte upp, inte har blivit lästa för lika ofta. Där kan ju förskolan spela en helt avgörande roll och därför vill vi att det ska finnas ett litet förskolebibliotek på varje svensk förskola.” (Sveriges Radio 180410)

Under vintern och våren kommer varje förskola i Sverige att tilldelas ett digert bokpaket med böcker hämtade från 2018 års utgivning. Det kan ses som en rejält tilltagen grundplåt för att kunna bygga upp ett eget bibliotek på förskolan.

Vi känner redan till formuleringen i den reviderade läroplanen: ”Barnen ska erbjudas en stimulerande miljö där de får förutsättningar att utveckla sitt språk genom att lyssna till högläsning och samtala om litteratur och andra texter.” Hur gör vi? Vad döljer sig bakom orden ”stimulerande miljö” och ”samtala”. Det är väl knappast läsvilan som åsyftas, även om den är en underbar stund av dagen. Förskolebiblioteket kan vara just en sådan plats som läroplanen beskriver (en stimulerande miljö) och där en avskild grupp får möjlighet att samtala om texterna, för att bland annat nå en fördjupad förståelse av innehållet samt bygga vidare på ordförrådet.

Men egentligen, vad väntar vi på? Hugg en grupp barn, ta en bok, läs och prata om det lästa så gör vi skillnad! Vill ni dessutom bygga upp ett förskolebibliotek eller underhålla ett redan befintligt förskolebibliotek, så tar ni kontakt med ert pedagogiska utvecklingsteam.

kommentarer

  1. Hej Ulf! Jag jobbar med Nordiskt Berättarcentrum i Skellefteå. Intressant det du skriver (har även sett andra grejer på Pedagog Malmö som du pratat om). På Nordiskt Berättarcentrum jobbar vi med berättande som pedagogisk metod som ett viktigt verksamhetsområde. Jag undrar om det går bra att skicka dig lite information om detta? Meddela gärna på jonas[@]berattarfestivalen.se i så fall.
    Mer info om en aktuell konferens finns även på berattarkonferens.se

  2. Hej Jonas!
    Trevligt med din respons och jag svarar dig på mejlen:-)
    /Ulf

Kommentera

Din e-post publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade med *

Den här sidan skyddas av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy and användarvillkor gäller.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.