Gå direkt till innehållet

GULDÄNGEN – BARNENS PARK

Publicerat: Skribent: Eva Hörnblad
Träskulptur som välkomnar in på området.

Odlare börjar nu planera inför våren och sitter och bläddrar frenetiskt i frökatalogerna. Kanske är det så att det är dags att planera vårens aktiviteter för eleverna också? I Malmö finns flera bokningsbara skolresurser som kan nås via Pedagogiska kartor. En av resurserna är Guldängen – barnens park. Så här beskriver Sara och Erika sin verksamhet.

Guldängen är Malmös bygglekplats med skogsträdgårdsodling. Det är en grön lärmiljö för både barn och pedagoger. Hit är förskola, skola och fritidshem välkomna! Det går utmärkt att äta både lunch och mellanmål på platsen då vi har en grillplats att samlas kring. Vi möter flera av läroplanens mål i både förskolan, skolan och fritidshemmet. Tveka inte med att höra av dig för att boka in din klass på besök hos oss. Tillsammans hittar vi ett bra upplägg för era behov!

På Guldängen  agerar barnen bygg- och trädgårdsmästare. Vi i föreningen Växtvärket agerar medhjälpare. Idén föddes av Johanna Brun och Sara Stiber tillsammans med barnen på Sofielundsskolan och Kastanjeskolan. Sen vi öppnade 2017 har över 5000 barn besökt Guldängen. Var och en har lämnat sitt eget unika avtryck och skapat en föränderlig plats full av liv, färg och form.

Här finns takodling med honungsbin, slingrande bönor och sommarblommor. En cykelhjulsdome, skogsträdgårdsodling, slott, hus, rymdraketer, Alfons helikopter, en doftlabyrint, dammlek, familjeodling och mycket mer. Innan Guldängen blev till beskrevs parken som otrygg, identitetslös och tom. Nu är det en grön oas för nya möten och massor av lek.

Bygga, såga, spika, skruva, smaka, lukta, måla, plantera – det får barnen att växa. De utvecklar en påtaglig självkänsla, kreativitet och insikt om deras egna potential. Miljön ger dem kunskap om våra viktiga ekosystem och deras delaktighet. Här är de med och bidrar till ökad biodiversitet och får även skörda frukterna av den!

Kontakt: info@vaxtvarket.se

Läs mer i vår projektskiss och på vår hemsida

2 Kommentarer

 1. Hej!
  Undrar över bygglekplatsen, var den ligger och hur den är öppen. Har läst att den ä bemannad och att skolor o förskolor kan gå dit då. Kan man även gå dit som privatperson? Är volontär på Rädda Barnen och möter barnfamiljer på lördagar. Skulle vi kunna gå hit?

  Mvh
  Inga

 2. Hej!
  Vilken bra ide, jag vet att de har familjeverksamhet. Platsen ligger nära Lönngatan. Följ länken nedan så ser du var det ligger och om du sedan klickar på stjärnan och ”läs mer” kommer du till deras hemsida där de beskriver vad de gör. Jag tycker att du ska kontakta dem angående din fråga via info@vaxtvarket.se

  https://kartor.malmo.se/init/?appid=pedagogiskakartor-v1&zoom=16&center=13.02644,55.58507&ol=bokningsbararesurser&bl=stadskartan_ggb&config=../configs-1.0/pedagogiskakartor.js

  hälsningar Eva

Kommentera

Din e-post publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade med *

Den här sidan skyddas av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och användarvillkor gäller.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

I enlighet med den allmänna dataskyddsförordningen (EU 2016/679), GDPR, och kompletterande nationell lagstiftning lämnar grundskoleförvaltningen i Malmö stad följande information om behandlingen av dina personuppgifter som sker när du väljer att kommentera artikel eller videoinslag på Pedagog Malmö. Läs mer här!