Gå direkt till innehållet

Att läsa med pennan i hand

Publicerat: Skribent: Helena Jeppsson
Bokmärken och listor.

Bokmärken med läsmarkeringar kan vara ett sätt att stötta elever i samband med romanläsning. I dagarna introducerar jag Jonas Karlssons Jag är en tjuv i min grundsva-klass på vux. Efter att gemensamt ha läst inledningen kommer jag att dela ut laminerade bokmärken till eleverna och uppmana dem att läsa med pennan i hand. Markeringarna hjälper oss att hitta tillbaka till texten när det lästa sen diskuteras i klassen. Ett antal sidor kommer att läsas hemma innan vi ägnar ett lektionspass åt samtal. Därefter läses ytterligare sidor och så har vi nya lässtopp med bokprat.

Bokmärken med läsmarkeringar är något som Mary Ingemansson tipsar om i Lärande genom skönlitteratur (2016). Häromåret hade jag och sva-kollegerna på den grundläggande vuxenutbildningen förmånen att vara med på en workshop med Ingemansson, som på ett ytterst entusiasmerande vis varvade teori och praktik och gav oss metoder för hur Judith A. Langers teorier om litterära föreställningsvärldar kan användas för att fördjupa läsandet och utveckla boksamtalen.

I kollegiet är vi flera som har använt läsmarkeringarna och på olika sätt finjusterat symbolerna för att koppla till övrig undervisning. På bilden ser vi bokmärken som Laila Gulldotter, Jessica Ljunggren och jag själv använder. Avslutningsvis vill jag berätta att komvuxeleverna köper sin egen kurslitteratur. Sålunda är det inte skolans böcker som de skriver i.

6 Kommentarer

 1. Hej!
  VILKEN BRA MATERIELLT NI HAR. Finns det möjlighet att ni kan skicka mallar av dessa bok-markeringar. Tack på förhand
  MVH
  Mónica Negrón

  1. Hej Monica! Vad roligt att du har hittat till Pedagog Malmö! Helena, som har skrivit inlägget, har semester just nu. Jag kollar med henne när hon är tillbaka. Ha en fin sommar! Johanna/Pedagog Malmö

  2. Hej Monica!
   Så roligt att du har läst blogginlägget och blivit inspirerad. Jag har skickat ett e-brev till dig och bifogat kopieringsunderlag för de läsmarkeringar som jag använde senast.

   Vänliga hälsningar från Helena Jeppsson

 2. Hej! Vilket superbra material! Skulle du kunna skicka mallarna till mig? Tack!

  1. Hur når jag dig?

   Hälsn. fr. Helena

 3. Hej,

  Jag gillar verkligen ditt material och tar gärna emot en kopia av mallen.

  Vänliga hälsningar
  Jenny

Kommentera

Din e-post publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade med *

Den här sidan skyddas av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och användarvillkor gäller.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

I enlighet med den allmänna dataskyddsförordningen (EU 2016/679), GDPR, och kompletterande nationell lagstiftning lämnar grundskoleförvaltningen i Malmö stad följande information om behandlingen av dina personuppgifter som sker när du väljer att kommentera artikel eller videoinslag på Pedagog Malmö. Läs mer här!