Gå direkt till innehållet

Distansundervisning? – Att flytta symboler till egna mallar

Publicerat: Skribent: Jenny Hilborn
Tecknade symboler med en pil mot ett dokument.

Att det är viktigt att bildstöd finns tillgängligt i uppgifter och genomgångar vet vi sedan tidigare. I tider då distansundervisning är eller kan bli en verklighet för oss är det nödvändigt att vi vet hur vi kan få in bildstöd i olika dokument och program. 

I en klass behöver flera elever extra anpassningar för att få så goda förutsättningar som möjligt, vilket såklart är en tidskrävande uppgift. För att minska extra anpassningar arbetar de flesta med att försöka genomföra flera anpassningar på klassnivå istället, dvs. att man gör materialet mer tillgängligt för en större grupp. Många elever med språklig sårbarhet och/eller andra särskilda behov behöver ett kompletterande bildstöd vid genomgångar, uppgifter eller dylikt (Jaime & Knowlton, 2007, Wellington & Stackhouse, 2011). Forskning visar även att elever utan inlärningssvårigheter drar nytta av bildstöd (Quail et al., 2009). 

Samtliga skolor i Malmö inom grundskoleförvaltningen har tillgång till Widgit online genom kommunlicens. Men hur gör vi bilderna tillgängliga så att elever slipper öppna kompletterande dokument samtidigt? Nedan följer en kort praktisk guide i hur du som pedagog kan göra för att använda widgitsymboler i t.ex. google dokument, google presentationer eller andra program. 

Lathund till filmen:

  • Logga in på widgit online
  • Tryck på “skapa ett rutnät”
  • Välj en stor bildkortsmall (för bra upplösning)
  • Skriv ditt ord och få upp bilden
  • Högerklicka på bilden och kopiera kopiera den
  • Öppna ett google dokument eller ett annat program och klistra in din bild.
  • Glöm inte att källhänvisa till widgit i det dokumentet du skapat

 

Källor: 

  • Jaime,  K. & Knowlton E. (2007). Visual support for students with behaviour and cognitive challanges. Intervention in school and clinic, 42(5), s. 259-270.
  • Quail, M. Williams, C. & Leitao, S. (2009). Verbal working memory in Specific Language impairment: The effect of providing visual support. International Journal of Speech-Language Pathology,11(3), s. 220–233.
  • Wellington, W. & Stackhouse, J. (2011). Using visual support for language and learning in children with SLCN: a training programme for teachers and teaching assistants. Child Language and Teaching and Therapy, 27(2), s. 183-201.

Symboler: Widgitsymboler © Widgit Software/Hargdata 2020 | www.symbolbruket.se

Kommentera

Din e-post publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade med *

Den här sidan skyddas av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och användarvillkor gäller.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

I enlighet med den allmänna dataskyddsförordningen (EU 2016/679), GDPR, och kompletterande nationell lagstiftning lämnar grundskoleförvaltningen i Malmö stad följande information om behandlingen av dina personuppgifter som sker när du väljer att kommentera artikel eller videoinslag på Pedagog Malmö. Läs mer här!