Gå direkt till innehållet

Hyllas de som hyllas bör

Publicerat: Skribent: Gästbloggare
Målad och färgglad skylt med "Fritidshemmets dag". Målad och färgglad skylt med ”Fritidshemmets dag”.

Andra tisdagen i maj betyder fritidshemmens dag. Verksamheten som står med ena benet på återhämtningens, värdegrundens och de mjuka förmågornas kulle. Men håller balansen genom att komplettera förskoleklass och skola på ett upplevelsebaserat- och lustfyllt sätt.
– Kan man annat än att älska fritids?

Vi ska vara stolta över att vi erbjuder pedagogiskt innehåll av hög kvalitet även före och efter skoltid i Sverige. Det borde vara en självklar vetskap, och det förespråkas också mer nu än för bara några år sedan, att elever inte presterar bra om de inte mår bra. Det är i detta mellanland jag tror fritidshemmet har ett ovärderligt bidrag. En plattform där elever hämtar energi genom sina favoritsysselsättningar samtidigt som pedagogerna agerar vägledare.

En beskrivning likt den ovan är kanske inte alltid rättfärdigad ett fritidshem och visst utmanas vi, likt andra pedagogiska verksamheter, av exempelvis för stora barngrupper och låg behörighet. Detta ska såklart uppmärksammas för att kunna leda till förändring och förbättring.
Men jag tror inte den snabbaste vägen till detta är genom att vi beklagar oss i uppgivenhet, istället bör vi synliggöra det positiva och unika som fritidshemmet står bakom: Lek, kamratskapande och en faktor för hela människans utveckling.

Det förtjänar fritidshemmen, det förtjänar barnen.

Glad fritidshemmens dag!

Text: Timmy Nilsson

Kategorier

Temablogg

Kommentera

Din e-post publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade med *

Den här sidan skyddas av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och användarvillkor gäller.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

I enlighet med den allmänna dataskyddsförordningen (EU 2016/679), GDPR, och kompletterande nationell lagstiftning lämnar grundskoleförvaltningen i Malmö stad följande information om behandlingen av dina personuppgifter som sker när du väljer att kommentera artikel eller videoinslag på Pedagog Malmö. Läs mer här!