Gå direkt till innehållet

Barns delaktighet och utforskande; Podd 4

Publicerat: Skribent: Per Dahlbeck
Fyra personer sitter runt ett bord.

Del fyra av podden BDU handlar om hur de yngsta medborgarna i förskoleåldern kan bjudas in och vara delaktiga i formandet av vår stad.

Steffanie Esse från stadsbyggnadskontoret och Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande, samtalar med Per och Ingrid om den utställning som just nu i juni finns i stadshusets foajé.

Samtalet kretsar kring alla medborgares rätt att ha en röst som blir hörd när det gäller formandet av staden. Katrin understryker att det i högsta grad även gäller de som kanske i vanliga fall inte hörs eller blir lyssnade på, till exempel de allra yngsta.
-Vi måste lyssna på alla så att vi kan bygga en stad som verkligen inkluderar, säger hon bland annat.

Samtalet tydliggör också skillnaden mellan barnperspektiv respektive barns perspektiv. I det förra fallet kan vi lita till experter, men i det andra fallet gäller det att verkligen lyfta fram barns egna röster. Samtalet handlar också om att när en stads beslutsfattare låter sig påverkas av barns tankar och idéer så innebär det inte att barns alla idéer och förslag om staden kan förverkligas. Å andra sidan så innebär ju demokrati inte heller att just min röst får styra i alla frågor, men väl att den har rätt att höras och spela roll.
Samtalet leder fram till ett ställningstagande för att när barn och ungas röster släpps in i beslutsprocesser i staden så ska det inte vara i projektform, utan ingå i det pågående pedagogiska arbetet på förskolor och skolor. Varför inte som ett stort och allvarligt kvalitetsincitament?

Om du vill veta mer om den pågående utställningen så kan du läsa i Sydsvenskan men klar framför allt lyssna på podden.

Kommentera

Din e-post publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade med *

Den här sidan skyddas av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och användarvillkor gäller.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

I enlighet med den allmänna dataskyddsförordningen (EU 2016/679), GDPR, och kompletterande nationell lagstiftning lämnar grundskoleförvaltningen i Malmö stad följande information om behandlingen av dina personuppgifter som sker när du väljer att kommentera artikel eller videoinslag på Pedagog Malmö. Läs mer här!