Gå direkt till innehållet

Skolbibliotekets dag 27 oktober

Publicerat: Skribent: Maria Schedvin
Bild med texten skolbibliotekets dag.

Sedan länge har den 27 oktober varit den internationella skolbiblioteksdagen. Förra året initierade Nationella skolbiblioteksgruppen dagen som Skolbibliotekens dag i Sverige. Det råder idag stor brist på skolbibliotekarier. Utredningen Skolbibliotek för bildning och utbildning (SOU 2021:3) betonar detta ytterligare.

Därför har Nationella skolbiblioteksgruppen skapat en film med syfte att spridas för studenter inom biblioteks- och informationsvetenskap. Det är också en film som passar utmärkt för att lyfta synen på skolbibliotekariens roll i dagens skola.

Skolbibliotekets dag 27 oktober from Svensk biblioteksförening on Vimeo.

Hur kan DU lyfta skolbiblioteket på din skola den 27 oktober? Här kommer några konkreta exempel:

  • Skriv ut affischen och sätt upp på din skola.
  • Sprid en bild av din skolas skolbiblioteksverksamhet i sociala medier och tagga den med #skolbiblioteketsdag21
  • Sätt upp en affisch i skolbiblioteket med frågan “Det här betyder skolbiblioteket för mig”. Låt eleverna besvara frågan på en postit. Samla alla lappar och sammanställ i ett dokument för vidare diskussion i verksamheten.
  • Sätt upp en affisch i lärarrummet med frågan “Så här stärker skolbibliotekets verksamhet min undervisning” eller “Så här samarbetar jag med skolbiblioteket”. Låt lärarna besvara frågan på en postit. Samla alla lappar och sammanställ i ett dokument för vidare diskussion i verksamheten.

Kategorier

Temablogg

Kommentera

Din e-post publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade med *

Den här sidan skyddas av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och användarvillkor gäller.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

I enlighet med den allmänna dataskyddsförordningen (EU 2016/679), GDPR, och kompletterande nationell lagstiftning lämnar grundskoleförvaltningen i Malmö stad följande information om behandlingen av dina personuppgifter som sker när du väljer att kommentera artikel eller videoinslag på Pedagog Malmö. Läs mer här!