Gå direkt till innehållet

Förskolans dag – en dag att fira!

Publicerat: Skribent: Lena Winqvist
vimplar och ballonger med namn på resurser inför förskolans dag

För att synliggöra förskolan och verksamheten firas Förskolans dag den tredje torsdagen i maj varje år. Syftet är att kommunicera, synas och synliggöra barnen och verksamheten. Förskolan och förskolläraren har en viktig roll för barns lärande och det vill vi såklart vara med och fira och uppmärksamma. Denna vecka har vi fullt fokus på härliga förskolan och tipsar om flera fina resurser: 

Kartläggning i förskoleklass

Välkommen till ett material som hjälper dig i arbetet med kartläggning i förskoleklass. Det här materialet handlar om den obligatoriska kartläggningen som ska göras under höstterminen i förskoleklass. Här finns stöd till hur ni i arbetslaget kan djupdyka i de olika aktiviteterna och observationspunkterna och arbeta med dessa på olika sätt.

Insektsjakten – upptäck insekter!

Insekterna är märkliga, invecklade, förunderliga, vackra, spännande och upphör aldrig att överraska. Insekter, några av universums verkliga mirakel finns precis här, överallt omkring oss. Vi behöver vara mer nyfikna på småkryp, leta efter mer kunskap om insekter med entusiasm och engagemang. Vi behöver fördjupa oss i upptäckande, utforskande och lärande om allt konstigt och nyttigt som insekter gör. Låt oss vara tacksamma över att insekterna jobbar för oss.

Estetiska lärprocesser i förskolan

I det här arbetsområdet presenterar Susanna Maier ett upplägg kring hur man kan introducera och arbeta med keramisk lera i förskolan. Vi organiserar oss inte utifrån lektioner i förskolan, men uppläggets delar bygger på varandra för att barnen ska kunna bli bekant med materialet och dess aspekter och möjligheter. En kunskapsprogression om materialets teknik är inbyggd i delarna. 

Lärande lek

I detta arbetsområdet fördjupar du dig i den lärande leken. Du kommer att få förståelse för varför leken är så viktig och hur den kan tillämpas i klassrummet. Du får också lära dig hur du bygger upp en lekmiljö och du får tips och inspiration på olika miljöer och meningsskapande aktiviteter. 

Källkritik för förskoleklass

Källkritik är en viktig del i barn och ungdomars vardagliga liv. Både i skolan och på fritiden behöver barn tidigt vara medvetna om att inte tro på allt man hittar på nätet och att veta när man kan lita på det man läser.

I denna resurs hittar du en PowerPoint och en liten film som fungerar som underlag för att diskutera källkritik i förskoleklasser eller på de lägre stadierna.

Vi önskar er en härlig och förhoppningsvis solig Förskolans dag!

Tecknade ansikten i svart cirkel.
Lena och Annika – redaktörer på ”Malmö delar”.

 

 

 

Kommentera

Din e-post publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade med *

Den här sidan skyddas av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och användarvillkor gäller.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

I enlighet med den allmänna dataskyddsförordningen (EU 2016/679), GDPR, och kompletterande nationell lagstiftning lämnar grundskoleförvaltningen i Malmö stad följande information om behandlingen av dina personuppgifter som sker när du väljer att kommentera artikel eller videoinslag på Pedagog Malmö. Läs mer här!