Gå direkt till innehållet

Eleverna deltar – på riktigt

Publicerat: Skribent: Per Dahlbeck
Skärmdump från film om Uppåkramodellen.

I Malmös närhet pågår uppmärksammade arkeologiska utgrävningar. Närmare bestämt i Uppåkra. Det som gör verksamheten annorlunda och kanske värd att extra uppmärksamma är att tillsammans med professionella arkeologer arbetar regelbundet elever med att gräva, och utforska den historiska platsen. Eleverna medverkar alltså på riktigt.

Förra läsåret hade jag förmånen att tillsammans med forskarkollega från Malmö universitet följa tre klassers medverkan i att utveckla den arkeologiska skolan i Uppåkra. Ett arbete som ledde till utvecklingen av den så kallade Uppåkramodellen. Eleverna från de tre klasserna medverkade fysiskt i Uppåkra vid flera tillfällen, men också på digitala möten. Det uttalade syfte med deras medverkan var att de skulle hjälpa till att utveckla arkeologiskolan.

Det hela har bland annat resulterat i en film och en forskningsrapport.

Men det har inte slutat med det. Just nu har en klass på en skola i Malmö bjudits in för att tillsammans med sina lärare och två forskare fördjupa sig i vad som händer när de dels får förbereda besöken, sedan genomföra dem för att sedan efterarbete. Vad händer? Vilka kunskaper och förmågor utvecklar eleverna? Utvecklar de en historisk medvetenhet och hur kan den beskrivas dels för enskilda elever och dels för klassen kollektivt? Arbetet är i full gång så håll ögon och öron öppna för snart stundar det en ny film och ytterligare artiklar och rapporter.

P.S. arbetet har rönt internationellt intresse. Det ska rapporteras om det på ett universitet, UNSAM i Argentina nu i oktober.

Kommentera

Din e-post publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade med *

Den här sidan skyddas av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och användarvillkor gäller.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

I enlighet med den allmänna dataskyddsförordningen (EU 2016/679), GDPR, och kompletterande nationell lagstiftning lämnar grundskoleförvaltningen i Malmö stad följande information om behandlingen av dina personuppgifter som sker när du väljer att kommentera artikel eller videoinslag på Pedagog Malmö. Läs mer här!