Gå direkt till innehållet
Birger Emanuelsson i skyddskläder som är lämpliga när man arbetar med bin. Birger Emanuelsson, naturpedagog, berättar om vinterfodring av bina i Torup.

Publicerat:

Dags att tagga ner för bina i Torup

Är du en av alla de pedagoger som besökt bina i Torup med din klass och alltid undrat hur bina mår om vintern? Birger Emanuelsson, naturpedagog på Pedagogisk Inspiration Malmö, visar hur en bikupa får foder inför vintervilan och berättar om de 16 kilona bifoder som matar bina under de kalla månaderna.

Vad gör egentligen bina när det är kallt och vad händer med drottningen?

– På vintern sätter sig bina i något som kallas för vinterklot och då sitter de som en boll. Då är det kallast ytterst, men innerst är det 32 grader. Där sitter drottningen och har det varmt och gott. Då får de bina som sitter längst ut skifta med dem som sitter innerst för att klara hålla värmen, säger Birger Emanuelsson.

LÄS MER: Ser potential i skoltaket som lärmiljö

– Klotet rör sig i kupan sakta och äter i sig honungen och sockret som finns. Då får man ha gett dem såpass mycket så att det räcker ända till våren, fortsätter Birger Emanuelsson.

Samarbete mellan Malmö museer och PI

I Torup är det full rulle när Birger Emanuelsson tar emot Malmöelever som får lära sig om bina och deras verklighet, om pollinering och hur viktigt det är att insekter finns i vår värld. Att Malmös skolor kan åka till Torup är på grund av ett samarbete mellan Malmö museer och Pedagogisk Inspiration.

På Malmö delar finns resursen ”Honung – en fantastisk biprodukt”. Arbetsområdet innehåller fyra lektioner där man får lära sig om allt från binas insamling av nektar till hur honungen är sammansatt.

Se mer om vinterförberedelserna i videon nedan:

Text, foto och film: Camilla Landin