Gå direkt till innehållet

Skapa en trygg lärmiljö för elever med trauman

Publicerat: Skribent: Fredrik Thunberg

I sin föreläsning förklarar Nathalie Perera, psykolog på grundskoleförvaltningen, hur du som pedagog i förskola och skola kan möta elever som varit med om trauman och skapa en lugn och trygg lärmiljö för dem. Centralt för en traumamedveten skola är att skapa en KASAM, känsla av sammanhang.

Genom att skapa ett tryggt och förutsägbart sammanhang för barn och elever kan skolan skapa en läkande miljö för de här barnen, säger Nathalie Perera i sin föreläsning. KASAM handlar om att känna begriplighet inför det man ska göra; att man förstår vad som förväntas av en, att man kan göra det som förväntas av en och att man ser meningen i att göra det som förväntas.

– Många gånger är skolan det mest välfungerande sammanhang för en elev som varit med om trauma. Om man har en känsla av sammanhang tillsammans med ett traumamedvetet bemötande från personal och pedagoger kan skolan vara ett läkande sammanhang för eleverna, säger Nathalie Perera.

Kommentera

Din e-post publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade med *

Den här sidan skyddas av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och användarvillkor gäller.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

I enlighet med den allmänna dataskyddsförordningen (EU 2016/679), GDPR, och kompletterande nationell lagstiftning lämnar grundskoleförvaltningen i Malmö stad följande information om behandlingen av dina personuppgifter som sker när du väljer att kommentera artikel eller videoinslag på Pedagog Malmö. Läs mer här!