Gå direkt till innehållet
Evenemanget har avslutats.

Framtidens lärande – Ett samtal om lärande för demokrati och hållbar utveckling

  • Framtidens lärande2021-04-14

Vart tredje år sammanträder ICLEI World Congress för att lyfta fram städer och regioner där hållbarhet genomsyrar den urbana utvecklingen. Årets kongress med Malmö som värd blir ett annorlunda event och kommer bestå av en digital del i april 2021 och en fysisk träff under våren 2022. Som en del i årets träff kommer Fakulteten för Lärande och Samhälle, Malmö Universitet tillsammans med Pedagogisk inspiration, Malmö stad och Universitets- och högskolerådet/Den globala skolan stå värdar för ”Ett samtal om lärande för demokrati och hållbar utveckling”.

Framtidens lärande – Ett samtal om lärande för demokrati och hållbar utveckling

Programmet kommer delvis vara på engelska och innehåller både förinspelade inslag och panelsamtal där det är möjligt för seminariedeltagare att delta.

Program

 

9.00               Introduktion till dagen

Anna Ekström – utbildningsminister inleder och Katrin Stjernfeldt Jammeh – Kommunstyrelsens ordförande hälsar välkomna till Malmö

 

9.25               The future will continue to surprise you

Andreas Schleicher – Utbildningsdirektör på OECD och skapare av samt ansvarig för PISA-undersökningarna.

 

10.05             Paus

 

10.15             Liberating learning

Santiago Rincon Gallardo – forskningsansvarig på Michael Fullan institute i Canada och verksam som rådgivare åt utbildningsdepartement i flera länder i Syd-, Mellan- och Nordamerika.

 

10.50             Managing learning for sustainable development

Gert Biesta – professor i pedagogisk teori vid Maynooth University på Irland och University of Edinburgh i Storbritannien samt gästprofessor vid ett flertal universitet och tidigare utbildningsrådgivare åt den nederländska regeringen.

 

11.30             Early Childhood Education & Care for Sustainability: Some Provocations from Swedish Preschool

 

Monica Nilsson, docent i förskoledidaktik och lektor i pedagogik vid Södertörns högskola

Robert Lecusay, docent och lektor i pedagogik vid Södertörns högskola

12.00             Lunch

 

13.00             Två berättelser om lärande för demokrati och hållbar utveckling

Den första beskriver hur två förskolor, Dekanens och Lekattens förskolor i Malmö, arbetar med hållbar utveckling och hur Barnkonventionen praktiseras och levs i deras pedagogiska verksamhet.

Den andra berättelsen beskriver hur en skola, Backaskolan i Malmö, arbetar med hållbart lärande för en hållbar utveckling. De utgår speciellt från mål 16 i FN:s 17 globala mål.

 

14.10-15.00 Panelsamtal utifrån dagens inslag med representanter från organisatörerna med möjlighet för seminariedeltagare att bidra

 

Bo Hellström – Universitets- och högskolerådet/Den globala skolan                      Martin Flower – Universitets- och högskolerådet/Den globala skolan

Per Dahlbeck – Pedagogisk inspiration Malmö Stad

Pär Widén – Fakulteten för Lärande och Samhälle vid Malmö Universitet

Anmäl dig här!

Slumpa en artikel