Gå direkt till innehållet
Evenemanget har avslutats.

Webbinarie: Mobile Stories – Young voices for tolerance

Bild med texten Young voices for tolerance

Föreläsare: Lotta Bergseth, Jenny Sköld

  • 2021-08-26
    15:00 - 16:00

Anmälningsformulär

Skolor i Malmö välkomnas till kampanjen Young Voices for Tolerance – ett sätt för elever över hela Sverige att lära sig om och tillsammans motverka antisemitism, antiziganism, rasism och andra former av intolerans i samhället. Vi bjuder nu in intresserade högstadie- och gymnasieskolor till ett kommungemensamt informationsmöte om kampanjen.

För att underlätta deltagandet för skolor har Mobile Stories skapat en kampanjsida med länkar till ”lektionspaket” samt en ”resursbank” med spännande intervjupersoner, tips på böcker samt rabattkoder, tips på organisationer som har workshops samt berättarföreningar med mera. 

Med Elevpublicistens etiska regler, som Mobile Stories tagit fram i samarbete med Medieombudsmannen, stöttas unga i att ta ansvar för sina publiceringar och jobba aktivt med källkritik. Lärare finner stöd och inspiration i undervisningsexempel som resulterar i produktion och spridning av elevernas material. Skolor som medverkar kan lägga ”kampanjbilden” på sin hemsida för att visa att de är med och bidrar med artiklar, poddar eller filmer. Från den här mappen kan ni ladda ner bilden. 

Om din skola ligger i ett ”utanförskapsområde” eller är ett yrkesgymnasium eller har yrkesprogram kan ni få kostnadsfri tillgång till Mobile Stories utbildande publiceringsverktyg för era elever under höstterminen. Stöd och hjälp med uppstart från Mobile Stories team ingår. Här kan du ta del av artiklar från elever i hela landet som arbetar med Mobile Stories publiceringsverktyg.

Med medieplattformen Mobilestories.se kan ungas kunskaper och erfarenheter få ett värde för andra och för samhället. Tillsammans kan vi göra skillnad!

Bakgrund:
I slutet på 90-talet tog dåvarande statsminister Göran Persson initiativ till den informationskampanj som gavs namnet Levande historia. Bakgrunden var en undersökning som visade att kunskapen om Förintelsen bland unga människor sjunkit och att ett stort antal tonåringar inte ens var säkra på att den ägt rum. Samtidigt såg många med oro på att högerextrema rörelser växte och tog sig in på skolgårdarna för att rekrytera. Levande historia resulterade bland annat i ett internationellt samarbete för att främja Förintelseutbildning och forskning. Under fyra konferenser i början av 00-talet lades grunden till det internationella samarbete som idag omfattar regeringar i 34 medlemsländer, nätverket Holocaust Remembrance Alliance, IHRA. 

Över 20 år senare är utvecklingen på många sätt oroande. Antisemitismen, rasismen och hatet har hittat nya vägar på nätet, via till exempel konspirationsteorier och memes. Men digitaliseringen har också öppnat möjligheter att nå ut, upplysa och göra skillnad. Då dessa frågor kommer stå högt på agendan i världen men också i Sverige fram till februari 2023 vill Mobile Stories, tillsammans med deras bidragsgivare Google.org och Google i Sverige engagera unga i att sprida kunskap om Förintelsen och dess lärdomar. De har därför startat kampanjen Young Voices for Tolerance för att elever ska få möjlighet att skapa artiklar, poddar och filmer i ett gemensamt sammanhang. Vi vill att unga ska lära vuxensamhället om hur antisemitism och intolerans kan anta för skepnader i dag, i deras digitala vardag på nätet.

Den 12 och 13 oktober 2021 står Sveriges nuvarande statsminister Stefan Löfven värd för en ny hågkomstkonferens, Malmö International Forum on Holocaust Remembrance and Combating Antisemitism, där stats- och regeringschefer, experter, forskare och civilsamhällesorganisationer från ett 50-tal länder medverkar. Under 2022 och 2023 innehar Sverige dessutom ordförandeskapet i nätverket IHRA. Detta är ett utmärkt tillfälle för skolor i Sverige att lyfta unga röster för tolerans, Young Voices for Tolerance. 

Lotta Bergseth och Jenny Sköld, Mobile Stories lotta@mobilestories.se, jenny@mobilestories.se 

Vill ni att Mobile Stories talar en kort stund om detta under era utbildningsdagar, boka en tid med jenny@mobilestories.se.

Slumpa en artikel