Gå direkt till innehållet

Målmedveten skolledare med elevfokuserad ledarsfilosofi

Publicerat: Skribent: Caroline Söderholm

Nytt läsår på ingång, med nya utmaningar? Nu är det dags att putsa på din ledarfilosofi. Varför är du skolledare? Vad vill du åstadkomma med ditt ledarskap? Hur leder du elevernas lärande och din lärande organisation? Att leda en framgångsrik skola kräver ett aktivt och närvarande ledarskap, med stor lyhördhet mot verksamheten och alla människor…

Vårt ledarskap ger resultat och effekt för våra elever

Publicerat: Skribent: Caroline Söderholm

I skollagen kan vi läsa att ”det pedagogiska ansvaret vid en skolenhet leds och samordnas av rektor. Rektor ska särskilt verka för att utbildningen utvecklas. Rektorn beslutar om sin enhets inre organisation och ansvarar för att fördela resurser inom enheten efter elevernas olika förutsättningar och behov. Som rektor får den anställas som genom utbildning och…

Vårt kvalitets- och förbättringsarbete baseras på data och evidens

Publicerat: Skribent: Caroline Söderholm

    Att följa ett barns utveckling och lärande är fantastiskt. Att dessutom få finnas med och leda utvecklingsarbete och bidra till att skapa goda inlärningsmiljöer är ett stimulerande, viktigt och ansvarfullt arbete. Alla vi som arbetar i skolan har ansvar för att skapa goda förutsättningar för elevernas lärande och utveckling. Skolledaren leder detta viktiga arbete. Enligt…

Vi fördjupar vårt lärande systematiskt och tillsammans

Publicerat: Skribent: Caroline Söderholm

Om du är anställd i grundskolan, så är ditt uppdrag att vara med och skapa varje elevs bästa skola! Tillsammans skapar vi förutsättningar för varje elev att lyckas och att lära utifrån elevens förutsättningar. Vi arbetar för att alla elever ska ha kunskaper och färdigheter som gör att de kan göra egna val och leva…

Smarta beslut

Publicerat: Skribent: Caroline Söderholm

Skoledare fattar mängder av beslut varje dag. En del fattas i stunden, andra är väl förankrade i vetenskapen, hos medarbetare och i organisationen. Ibland behöver vi fatta snabba beslut, som inte är förankrade eller särskilt välinformerade, men ofta finns det tid att ”tänka efter före”. Ett snabbt ja eller nej kan kännas bra för stunden, men…

Prioritera smart

Publicerat: Skribent: Caroline Söderholm

Händer det ibland att du som skolledare känner dig stressad och inte vet vilken uppgift du ska prioritera?  Upplever du ibland krav och förväntningar från alla håll, som känns svåra att leva upp till? Upplever du tiden som knapp och händer det att akuta händelser krockar med mer långsiktigt strategiskt arbete? I så fall kan du kanske…

Vår gemensamma riktning styr prioriteringar och beslut

Publicerat: Skribent: Caroline Söderholm

Att ha en tydlig ram skapar trygghet. Innanför ramen kan vi låta våra kunskaper, våra erfarenheter och vår kreativitet blomstra. Innanför ramen samverkar vi för att skapa Varje elev bästa skola. Grundskoleförvaltningens strategiska ramverk för Varje elevs bästa skola För att vårt ramverket ska bli levande och ge kraft, måste vi ständigt ha det synligt…

Att mäta framgång

Publicerat: Skribent: Caroline Söderholm

Under förra läsåret hade vi organisationspsykologer förmånen att få följa och arbeta med flera skolor i planering, genomförande och utvärdering av skolornas fördjupade lärande, kopplat till det systematiska kvalitetsarbetet. Utvärdering av insatserna har skett på olika sätt. Nedan följer en presentation av hur vi följt upp Stapelbäddskolans utbildningsinsats ”Ledarlyftet” med hjälp av Jennie Donohoos ”Collective…

Skolkultur som ger kraft att växa

Publicerat: Skribent: Caroline Söderholm

Hur är kulturen på din skola? En svår fråga att besvara, men ofta pratar rektor eller medarbetarna om att det råder en särskild ”anda” på skolan, eller så kan man svara att det finns beteenden som ”sitter i väggarna”. En skolkultur kan definieras som summan av allt det som en skola representerar i bemötande, handlingsmönster,…

Fiskbensdiagram

Publicerat: Skribent: Caroline Söderholm

Under skolledarnas andra utbildningstillfälle i International School Leadership (ISL) arbetade vi med att fördjupa våra kunskaper kring databaserat kvalitetsarbete. Under detta utbildningstillfälle fick vi bl.a. lära oss att visualisera orsak-verkan-samband med hjälp av Fiskbensdiagram. Vad är ett fiskbensdiagram? Fiskbensdiagrammet är ett orsak-verkandiagram att använda som hjälpmedel för att bena upp vad ett problem beror på…

Ett SMART läsår

Publicerat: Skribent: Caroline Söderholm

Sommarlovet närmar sig sitt slut och snart hälsar vi alla elever välkomna till en nytt och förhoppningsvis lärorikt, lustfyllt och spännande läsår. För att vi ska lyckas skapa varje elevs bästa skola, där alla elever ges möjlighet att lyckas och lära utifrån egna förutsättningar med sikte att skapa ett aktivt och självständigt liv fyllt av…

Glädjen över att vara en del av en lärande organisation!

Publicerat: Skribent: Caroline Söderholm

Det är examenstider, det vill säga tid att fira allt vi lärt oss under det gångna läsåret. Innan dess är det inte så dumt att gå igenom, minnas och utvärdera allt vi gjort och varit med om – det tillhör när man är en del av en lärande organisation! I den lärande organisationen lär vi…