Gå direkt till innehållet

Antal inlägg: 2

I en annan klass – om skillnader i den svenska skolan

Publicerat: Föreläsare: Emma Leijnse

Skillnaderna i den svenska skolan har ökat i tjugo års tid och blir allt större. Det är en utveckling som går på tvärs mot de länder vi brukar jämföra oss med. Det får stora konsekvenser, både på nationell nivå och för både barnens och pedagogernas dagliga arbete i klassrummet.

Emma Leijnse har följt två svenska skolklasser genom mellanstadiet, från fyran till sexan. I den ena klassen har eleverna lågutbildade föräldrar, i den andra är föräldrarna högutbildade. Hon har träffat barnen och lärarna i skolan och hemma och noterat skillnaderna mellan de två gruppernas liv och möjligheter att nå framgång i skolan. Vad gör detta med hur eleverna ser på sig själv och på varandra? Och hur påverkas samhället i längden när vi i allt högre grad delas upp redan i skolan?

Emma Leijnse är journalist och författare och har släppt en rad böcker med fokus på skolan. Hon har nyligen släppt en ny bok: “I en annan klass – om skillnader i den svenska skolan”.

Se också ”Fördel kvinna – den tysta utbildningsrevolutionen”

Fördel kvinna - den tysta utbildningsrevolutionen

Publicerat: Föreläsare: Emma Leijnse

I större delen av västvärlden har kvinnornas utbildningsnivå passerat männens. Det skiftet påverkar vårt samhälle på alla nivåer. Vad blir resultatet när alla jobb kräver utbildning men en växande grupp unga män inte klarar sig genom grundskolan? Vad händer med glesbygden när flickorna flyttar därifrån för att plugga medan pojkarna stannar kvar? Vad händer med familjen när kvinnorna kräver män som tar ansvar för hem och barn? Och hur påverkar det undervisningen och lärandet i klassrummet?

Emma Leijnse är journalist och författare och har släppt en rad böcker med fokus på skola, bland annat “Fördel kvinna – den tysta utbildningsrevolutionen”. 

Hon deltar i panelsamtalet “Hur skapar vi en likvärdig skola i en ojämlik värld?” kl 10.15 i livesändningen onsdag 16 mars.