Gå direkt till innehållet

Antal inlägg: 13

Språkliga uttrycksformer i fritidshemmet

Publicerat: Skribent: Johanna Söderlund

Under hela förra läsåret jobbade jag och fritidshemsutvecklare Jörgen Ekberg först fram en förstudie för att synliggöra behovet av att lyfta dels nyanlända elevers speciella ställning i fritidshemmet, så som i Malmö Stads egna framtagna riktlinjer och nationella, lagstadgade formuleringar, vilka är högaktuella just nu med ukrainska nyanlända elever i våra fritidshem. Utöver specifikt nyanlända…

Nu tar vi emot nyanlända elever från Ukraina!

Publicerat: Skribent: Johanna Söderlund

Nu får vi alla förhålla oss till det fakta att det är krig i Europa igen och vi som jobbar med grundskola i Malmö rustar för att vi ska ta emot i folkmun flyktningar från Ukraina. Tänkte därmed att vi kanske ska uppdatera skoldefinitionen ”nyanlända elever”, vilket den ankommande eleven blir vid inskrivningen i det…

Senior lässtund- sammanfattningar från en lågstadielärare

Publicerat: Skribent: Johanna Söderlund

Gunnel går i pension till julen. Nu är hon 69 år och har jobbat sedan 1975 som klasslärare på lågstadiet utom de senaste 4,5 åren då hon jobbat som senior lärare via PDM i Malmö med läsgrupper ute på skolor. Det är i en sådan läsgrupp vi nu träffas i Gunnels läsrum på en skola…

Hur kan vi då skapa språkutvecklande arbete på fritidshem?

Publicerat: Skribent: Johanna Söderlund

Minns Ni förra terminens inlägg ”Med flerspråkiga glasögon på fritidshem”? Nu har Jörgen Ekberg och jag jobbat vidare med att anordna lärträffar och spetsat frågor kring: Vad är språkutvecklande arbete på fritidshem, och hur får vi till språkliga aspekter som att tala, läsa, lyssna, skriva, tänka högt, sätta ord på, resonera utifrån förmågor och aktiviteter…

Vi konkretiserar transspråkande genom att transspråka!

Publicerat: Skribent: Johanna Söderlund

Vad är ett modersmål egentligen och vad är transspråkande? Lättast hittar man nog svaret genom att tänka- Vilket modersmål är mitt och hur använder jag och hur behöver jag använda detta språk i lärande och  meningsfulla sammanhang?  För oss i skolans värld blir budskapet: Hur låter vi detta elevernas första språk bli ett viktigt verktyg…

Äntligen en svenskarabisk version- tio tips till förberedelseklassen!

Publicerat: Skribent: Johanna Söderlund

Hanaa har arabiska som modersmål, hon och jag har träffats genom ett projekt mellan min arbetsplats här på PDM och arbetsförmedlingen och när vi letar lämpliga uppgifter kommer vi självklart in på språk, språkutveckling, sva och transspråkande. -Hur organiserar man undervisning i förberedelseklass för nyanlända elever på bästa  vis? Detta diskuterar vi utifrån ett blogginlägg…

Flerspråkiga glasögon på fritids

Publicerat: Skribent: Johanna Söderlund

Under coronapandemin har det mesta i samhället varit stängt för oss alla, för familjer,  barn, till och med skolorna har varit periodvis stängda. Men fritids har varit öppet. Sedan ett tag finns ett försterlärarnätverk inom fritidshem. Det leds av Jörgen Ekberg på PDM och en dag blir jag inbjuden att vara med på deras mötesplats….

Tänk om allt vore en vanlig promenad!

Publicerat: Skribent: Johanna Söderlund

Nyanlända elever och familjer som kommit till Sverige kan ha flytt hit för sina liv. Det är inte en promenad, eller visst man kan ha promenerat delvis hit, över berg, kommit med båt hit. Det såg vi på nyheterna under Syrienkriget. – Man stängde av el och vatten i Damaskus, sa en elev till mig….

Om tumme upp under distansen!

Publicerat: Skribent: Johanna Söderlund

Jag kartlade en nyanländ elev häromdagen. I väntan på skolplats i Malmö går hen fortfarande i skolan på distans i hemlandet. När jag frågade ”Hur fungerar det då?” svarade hen ”Bra, det är som vanligt, föreläsningar och sedan test”. Därefter läste jag i ett flöde på sociala medier, man pratade om distansundervisning och lärare upplevde…

Nu när undervisningen är helt på distans, annars också!

Publicerat: Skribent: Johanna Söderlund

Det är intressant höra elevernas röster när man kartlägger nyanlända elever och det obligatoriska frågeformuläret leder oss in på tidigare kunskaper, erfarenheter, intressen och förväntningar inför en skolstart i Malmö. Flera elever har uttryckt att de trivs  bra socialt, är glada att vara igång i skolan och att de nu ser fram emot att lära…

Hur fungerar undervisning av nyanlända elever och individuella studieplaner på distans?

Publicerat: Skribent: Johanna Söderlund

Att vara ny eller relativt ny i ett land, ett skolsystem och i ett språk och därtill hamna i distansundervisning är inte helt önskvärt. En vägvisare för lärarna som undervisar nyanlända elever och för eleven själv är ISP, den individuella studieplanen som sedan 2018 är obligatorisk att upprätta för alla nyanlända elever på högstadiet. ISP…