Gå direkt till innehållet

Barns delaktighet och utforskande; Podd 3

Publicerat: Skribent: Per Dahlbeck

Del tre av podden BDU handlar om estetik och att uttrycka sig estetiskt och balansen mellan enkelhet och komplexitet. Karin Wiknerts och Ulrika Glaser från Kreativt lärcentrum pratar om estetik utifrån sitt kapitel Rummets retorik i en kommande antologi. Under två och halvt år har de i möten med förskolebarn skapat rum för rörelse och…

Konsten att väcka elevens kunskapsbegär

Publicerat: Skribent: Per Dahlbeck

Hur skapar vi en skola som berör och utmanar eleverna? Tillsammans med Pär Widén som är universitetslektor i pedagogik vid Malmö universitet och Fredrik Håkansson, rektor på Backaskolan har jag skrivit ett inlägg i Pedagogiska Magasinet. Andemeningen i är att det kräver en förståelse av lärandet som något komplext. Ett lärande som både innefattar att elever lär sig det…

Barns delaktighet och utforskande; Podd 2

Publicerat: Skribent: Per Dahlbeck

Del två handlar om vad det kan innebära att bjuda in förskolebarn till att vara delaktiga i stadens utveckling. Per Dahlbeck och Ingrid Bogren från pedagogiska utvecklingsteamet i Norr inom förskoleförvaltningen samtalar med Daniel Johansson och Steffanie Esse som arbetar med stadsutveckling på Stadsbyggnadskontoret. I podden berättar både Staffanie och Daniel att det har varit…

Barns delaktighet och utforskande; Podd 1

Publicerat: Skribent: Per Dahlbeck

Inom förskoleförvaltningen bedriver de pedagogiska utvecklingsteamen sedan två år tillbaka en fortbildning, BDU – barns delaktighet och utforskande. Fortbildningen är en satsning för kompetensutveckling och är planerad att fortgå i flera år. I denna podd får du möta de tre kursledarna i område Norr; Ida Nordborg, Ingrid Bogren och Per Dahlbeck. I podden samtalar kursledarna…

Förskolebarns delaktighet - på riktigt

Publicerat: Skribent: Per Dahlbeck

Jag trivs med att bo och verka i Malmö. Jag känner ofta stolthet över staden. Delvis beror det på att stadens två ledande fotbollslag; Rosengård och Malmö, spelar bra och rolig fotboll, men det finns det som är viktigare. För drygt ett år sedan reagerar jag i ett blogginlägg på att förskolebarn inte är medräknade…

Det komplexa lärandet i förskolan

Publicerat: Skribent: Per Dahlbeck

Under konferensen Framtidens lärande – nu öppnar vi klassrumsdörrarna, som hölls i Stockholm tidigare i år var en av talarna Per Dahlbeck från förskoleförvaltningens pedagogiska utvecklingsteam norr. Fokus för konferensen var frågan om hur forskning kan stärka kvaliteten i skolors arbete för att nå bättre resultat. I denna film diskuterar Per Dahlbeck att lärandet som vi tänker ska…

"Låt tusen röster höras och synas"

Publicerat: Skribent: Per Dahlbeck

Hej läsare, Jag arbetar numera heltid i det pedagogiska utvecklingsteamet i område norr inom föreskoleförvaltningen i Malmö stad. Det har jag gjort sedan höstens början. En gång i tiden började jag min yrkesbana på Beijers Parks förskola som ju låg just i område norr. I dagens blogg tänker jag skriva om vad jag tycker är…

Faran med en enda sann berättelse

Publicerat: Skribent: Per Dahlbeck

Hej alla, att skriva en blogg bygger på en viss kontinuitet. Så tänkte jag när jag tackade ja till att skriva en blogg. Det är nu ganska länge sedan. Hur man än tolkar begreppet kontinuitet så har jag nog sprängt tidsgränsen för länge sedan för begreppets innebörd. Likväl kände jag just idag en väldig lust att…

Men med en viss tyngd…

Publicerat: Skribent: Per Dahlbeck

Jag har ganska ofta funderat över varför lärande och utveckling kopplas till något lustfyllt och roligt. Genom åren har jag följt ett antal barn som har prövat och klarat sina första steg. Den ansträngning, och träning och de misslyckanden som har varit förutsättning för dessa första steg har aldrig slagit mig som lustfyllda och roliga….

Att gå med lätta steg

Publicerat: Skribent: Per Dahlbeck

Att gå med lätta steg till den plats där jag/vi tillbringar den mesta av vår vakna tid. Är det ett rimligt krav? En rättighet? I Skola o Samhälle finns en text av specialpedagogen Charlotte Jacobsson där en pojke citeras (Jacobsson 2013). Pojken är nio år och så här svarar han på frågan vad som är…