Gå direkt till innehållet
Cecilia och Sofia

Händerna i jorden - grönsakerna på bordet! . ODLING . SINNEN . UTFORSKANDE . HÅLLBAR UNDERVISNING . Cecilia arbetar för att skapa en grönare undervisning. Sofia är måltidspedagog som vill utmana barn, elever och vuxna att våga smaka.

Antal inlägg: 4

Titel:Händerna i jorden - grönsakerna på bordet

Placering:Pedagogiska gröna gårdar, Pedagogisk inspiration

Sinnesupplevelser på menyn

Publicerat: Skribent: Sofia Gonzalez Lönnqvist

Sapere-metoden Det är genom våra sinnen som vi upplever vår omvärld. Sinnescellerna i vår kropp registrerar det vi ser, hör, känner, luktar och smakar. Sinnescellerna skickar sedan signaler till hjärnan som gör oss medvetna. De här signalerna är livsavgörande för oss. Tänk bara så många sinnesintryck vi får när vi går på en gata. Stadens…

Måltider i ett pedagogiskt syfte

Publicerat: Skribent: Sofia Gonzalez Lönnqvist

Äta bör man – annars dör man. Om vi lever tills vi är 80 år gamla kommer vi att ha ätit omkring 175 000 måltider. Vi i förskola och skola delar dagligen måltider tillsammans med barn och elever. Nycklar till matglada barn Runt måltidsbordet delas erfarenheter, historier, upplevelser och funderingar, vilket gör måltidsstunden till en viktig…

Händerna i jorden - grönsakerna på bordet

Publicerat: Skribent: Sofia Gonzalez Lönnqvist

Välkomna till Pedagogiska gröna gårdars blogg. Vi ser vår blogg som en fröbank till idéer, upplevelser och utforskande utifrån säsong. Här ska vi ner och gräva i jorden och bekanta oss med livet under marken och se vad som kan börja växa. Vi skapar relationer till det vi ser växer och det vi skördar. Vi experimenterar,…

Om lärprocessen Grönsakslandet

Publicerat: Föreläsare: Sofia Gonzalez Lönnqvist

Sofia González Lönnqvist från MiniFood som tillsammans med Marcus Nilsson, Kocken på Åkern, står bakom lärprocessen Grönsakslandet. Lärprocessen kan ses som en grogrund för att inkludera hållbar utveckling med förskolans läroplan, entreprenöriellt lärande och barnens hälsa. Mer om metoden bakom lärprocessen går att läsa i ”Så ett frö och bli måltidsmedveten”. Josefin Snygg från Arkitektens…