Gå direkt till innehållet
Temabloggsbild

Malmö delar – en didaktisk resurs

När slog det gnistor i ditt klassrum senast? Hur engagerar och utmanar du dina elever? På Malmö delar- en didaktisk resurs sätter lärare i Malmö stad ord på vår professions tysta kunskap och delar med sig till andra kollegor. Här bloggar vi om vårt arbete med att utveckla plattformen.

Antal inlägg: 125

Du behöver inte planera, det har en kollega redan gjort åt dig!

Publicerat: Skribent: Red. Pedagog Malmö

Januari. Jag har alltid svårt att vara kreativ när mörkret är som värst. Det är som om alla mina idéer är i dvala och planeringen inför nya arbetsområden blir extrasvår denna period. Tur då för alla ställen där man kan hitta inspiration, lite tips och konkret material! Jag är evigt tacksam för franskläraren som delade…

Luciamys (med en dos blodiga mord)

Publicerat: Skribent: Red. Pedagog Malmö

Natten går snart tunga fjät och på skolor i hela Malmö förbereder sig elever för luciainsatser eller för att lyssna på sina skolkamrater som framför de många traditionella visorna vi förknippar med lucia. Som lärare i SO-ämnena försöker jag alltid ta tillfället i akt att utbilda eleverna i de mörkare aspekterna av våra omhuldade myshögtid….

No-hands-up och aktiv inkodning

Publicerat: Skribent: Lena Winqvist

Att i sin undervisning ställa frågor till eleverna utgör ett självklart inslag i våra klassrum. När frågorna ger eleverna möjlighet att tänka efter så gynnar det lärandet. Ny information som eleverna tankemässigt bearbetar har större chans att kodas in i långtidsminnet. Genom att ställa frågor vill vi få så många elever att tänka så mycket…

Seger eller död – historiebruk i praktiken

Publicerat: Skribent: Red. Pedagog Malmö

Vi lever sannerligen i en tid då det är lätt att koppla undervisningen till läroplanen. Sverigedemokraternas chefsideolog Mattias Karlssons öppna FB-inlägg från 10/9 är en klockren lektion i historiebruk och från den är det sedan lätt att göra ytterligare paralleller till hur politiska partier ofta använder historiebruk för att ge historisk tyngd till sina egna…

Vi är samhället tillsammans - så kan du jobba inför valet

Publicerat: Skribent: Red. Pedagog Malmö

I den rådande valrörelsen är det många samhällskunskapslärare som fokuserar på valet, givetvis. De tittar på hur valet går till, vilka partier vi kan rösta på, vad dessa partier tycker och hur valresultatet sedan tillåter oss att forma en riksdag och regering. Eftersom alla SO-lärare jag kommer i kontakt med är engagerade och duktiga är…

Sökord; Språkutveckling

Publicerat: Skribent: Cristina Nordman

Malmö delar är en didaktisk resurs som är skapad för att inspirera och underlätta lärarvardagen. Planeringar med arbetsuppgifter och annat resursmaterial i både enskilda ämnen och ämnesövergripande arbetsområden delas mellan kollegor i Malmö. Ett viktigt sökord på Malmö delar är Språkutveckling. Med det på skärmen kommer du att finna praktiskt material för språk- och kunskapsutvecklande…

Du är som lärare fantastisk och genial

Publicerat: Skribent: Red. Pedagog Malmö

Du är som lärare fantastisk och genial och har under din långa-korta karriär gjort ett antal övningar och lektioner som fått eleverna att stjärnögt engagera sig. Och eftersom du är fantastisk och genial är dina kollegor givetvis det också – alla över 3000, bara i denna stad. På samma sätt som du har dessa kollegor…

Rörelse skapar goda förutsättningar för hjärnan!

Publicerat: Skribent: Lena Winqvist

– Okej Wacim, jag tar tiden. Spring allt vad du kan upp till översta våningen och ner igen. Sen försöker jag slå din tid och gör samma sak. Eleven i fråga mer eller mindre krälade omkring på sin bänk under uppgiften som skulle göras. Att han hade svårt att koncentrera sig var uppenbart och helt…

Malmö delar – till slut!

Publicerat: Skribent: Red. Pedagog Malmö

För drygt tio år sedan föreläste jag på Malmö pedagogdagar om vikten av att skapa en centralt kurerad delarplattform för lärare så att alla elever, oavsett stadsdel eller val av skola, skulle kunna ta del av alla lärares klokskap. Igår lanserades Malmö delar -en didaktisk resurs, som har exakt detta syfte.  Om om varje lärare…

Stress, prestationer och lärprocesser

Publicerat: Skribent: Lena Winqvist

Det kommer väl knappast som en nyhet att stress kan ha en negativ inverkan på prestationer. I en stressad situation kan det både vara svårt att förstå en instruktion, lösa ett logiskt problem eller plocka fram information från långtidsminnet. Ett sätt att hantera stressen är att synliggöra mekanismerna bakom den och hur stressen påverkar tänkandet….

Känslor och motivation

Publicerat: Skribent: Lena Winqvist

Att vi har ett känslomässigt engagemang är viktigt för vår förmåga att forma minnen. Det slår de senaste årens hjärnforskning fast. Traditionellt sett har utbildning fokuserat på kognitiva förmågor och inte insett vikten av att förstärka elevens naturliga motivation med hjälp av känslor. När kognitionsvetenskapen uppstod var grundtanken att våra hjärnor fungerar som datorer, att…

Att göra en bra analys

Publicerat: Skribent: Red. Pedagog Malmö

Som lärare är de flesta av oss duktiga på att förmedla faktakunskaper till våra elever. När vi examinerar dem förväntar vi oss att de använder förmågor och färdigheter för att visa de faktakunskaper vi förmedlat, men det är inte alltid vi varit lika duktiga på att förmedla – och låta eleverna öva på  – förmågorna och…