Gå direkt till innehållet
Temabloggsbild

Film- och mediepedagogik

Medier och mediers budskap finns överallt runt oss, i skolan och i samhället. Att förstå och tolka och använda medier är nödvändigt för att kunna fungera som samhällsmedborgare. Genom att lära sig att använda medier skaffar man sig verktyg för delaktighet i det demokratiska samhället. Med mediepedagogiska arbetssätt kan vi formulera och berätta om ny kunskap med t ex ljud, bild och film. Att berätta om, mediera, vad man lärt gör kunskapen synlig för en själv och andra. Man skulle kunna säga att mediepedagogik, liksom skolan i stort, ytterst handlar om att förstå sig själv i världen.

Antal inlägg: 16

Malmö Megafon 2018 – Filmfestival av unga för unga

Publicerat: Skribent: Linda Persson

Malmö Megafon gör ungas röster hörda! Den 22 maj tog 8 skolor chansen att dela med sig av sina filmer på biograf Panora. 8 skolor tog under vårterminen 2018 chansen att arbeta med film på sin skola, 8 tävlande filmer kom in till Malmö Megafon 2018. Filmer gjorda utifrån temat Parallella verkligheter. Lika/olika och unika!…

Hermodsdalsskolan är Unga filmjuryn 2018

Publicerat: Skribent: Linda Persson

Uppdraget som ung filmjury innebär att se- och utse den bästa filmen under BUFF veckan samt att under en högtidlig ceremoni i Rådhuset presentera Unga filmjuryns pris för bästa film 2018. Elever och pedagoger arbetar med uppdraget under hela läsåret tillsammans med filmpedagoger från barnkulturenheten. Arbetet inkluderar allt från genomgång av bildutsnitt/perspektiv, att göra film själv,…

Något är på gång på Örtagårdsskolan.....

Publicerat: Skribent: Susanna Sjöstrand

“Att man ska behöva göra allt själv, människor bara tar och tar och tar! Snart har jag väl knappt råd att äta något själv. Betjänt, ge mig lite druvor. Men snälla skynda på…” Kejsare Augustus spelad av bibliotekarie Katarina Hjärpe sätter sig ner på schäslongen bredvid kejsarinnan Livia, som lärare Lena Jammeh spelar. Det är…

Örtagårdsnytt

Publicerat: Skribent: Susanna Sjöstrand

“Eleverna ler mot kameran och berättar vad som hänt under den senaste månaden på Örtagårdsskolan”. Välkomna till ett sista Örtagårdsnytt för den här terminen. Genom Örtagårdsskolans digitala kanal har skolans ledning, personal och elever hittar ett konstruktivt och lyckosamt sätt att nå ut med information. Idén till Örtagårdsnytt kom från min kollega Nikola Petranovic för…

Vem? och Stina Wirsén möter barn och pedagoger i Malmös förskolor och skolor

Publicerat: Skribent: Linda Persson

Under 3 dagar i vecka 47 erbjöds ca 90 barn och deras pedagoger i Malmös förskolor en möjlighet att upptäcka en visuell värld av ljud, bild och film tillsammans i Kulturhuset Mazetti/Kreativt lärcentrum. Under hösten 2016 påbörjade barnkulturenhetens filmpedagoger ett utvecklings- och fördjupningsarbete riktat till barn och pedagoger i förskolan i samarbete med författaren och…

Tankar från årets Skolbiodag

Publicerat: Skribent: Red. Pedagog Malmö

Sedan flera år tillbaka använder RFSU film som medel för att upplysa, inspirera och informera. I korta filmsekvenser beskriver unga människor sin syn på sex, diskuterar lust och rädslor, gestaltar funderingar och illustrerar närmande. Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU är en av dagens föreläsare när årets skolbiodag (samarrangemang mellan Svenska filminstitutet, Film i Skåne och…

Sommarpraktik som filmare

Publicerat: Skribent: Gästbloggare

Ung i sommar erbjuder 4-veckors sommarpraktik för unga malmöbor som vill lära sig något nytt och samtidigt tjäna egna pengar. Jo.Jo.Ja – Ung film och scen i Malmö – är en kulturförening för ungdomar med inriktning mot kortfilm, scenkonst, workshops. Tillsammans ger de ungdomar chansen att uttrycka sig fritt med mångfald och jämställdhet som syfte…

Skolbiodagen 2015

Publicerat: Skribent: Red. Pedagog Malmö

I år fyller svensk animerad film 100 år. Det uppmärksammar Svenska Filminstitutet genom att lansera en ny filmkanal för barn och unga. Hundra år i rörliga bilder på filmarkivet.se öppnar upp möjligheter för pedagoger att visa animerad film i skolan. Med anledning av hundraårsjubileraren är animerad film en av huvudpunkterna under Skolbiodagen 2015 på Panora…

På besök i vuxenvärlden

Publicerat: Skribent: Elizabeth Florez

BUFF har valt ”Det borde finnas regler ” för att inviga den internationella filmveckan det här året. En lysande film av regissören Linda-Maria Birbeck- om gemenskap, kanske en av de mest grundläggande behov som en människa har för att tro på världen och mänskligheten. Birbeck beskriver två fjortonåriga flickors balansgång mellan barn(liv) och vuxenvärld, ett…

Förskolebio och upplevelse med alla sinnen

Publicerat: Skribent: Red. Pedagog Malmö

När vi står i foajén på Panora och lyssnar till sorlet av förväntansfulla barnröster blir vi påminda om vikten och vinsten i att ibland bara få njuta av upplevelsen i sig själv. Det är filmvisning av filmen Picknick med tårta för förskolegrupper i Malmö. ’Picknick med tårta’ bygger på en holländsk bilderbok utan ord av…

Jag går hungrig härifrån...!

Publicerat: Skribent: Elizabeth Florez

Så låter en av de avslutande reflektionerna vid tredje tillfället på kursen Språk, kommunikation och förhållningssätt  Så bra att de är nyfikna eller törstiga, tänker jag, men vad är det för sorts konkret kunskap som pedagoger efterlyser? Hur vill de att vi fortsätter utforma och designa våra kurser? Vilket innehåll kan fylla behoven ute i…