Gå direkt till innehållet
Temabloggsbild

Malmö som lärplats - ett utomhuspedagogiskt perspektiv

I den här bloggen skrivs det om andra lärplatser än klassrummet, att använda staden som resurs och lärplats i undervisningen, men också om användarhjälp och tips för Pedagogiska kartor (PK). De som har utvecklat Pedagogiska kartor är Stadsbyggnadskontoret, Gatukontoret och Pedagogisk Inspiration Malmö. Pedagogiska kartor hittar du här: http://www.malmo.se/pedagogiskakartor

Antal inlägg: 86

Staden som lärplats - under ytan i Öresund

Publicerat: Skribent: Eva Hörnblad

Att undervisa om ekosystem och visa på samband mellan olika organismer och samtidigt lära sig namn på vanligt förekommande arter är ibland en utmaning för oss lärare. Vilka platser är bra platser för att konkretisera detta? Hur säker känner jag mig som lärare på vilka arter man hittar? Ofta tar man till det som är…

Staden som lärplats - att använda mellanrummen

Publicerat: Skribent: Eva Hörnblad

Oavsett ämne kan klassrummet ibland kännas lite trångt och det kan behövas lite mer rörelseutrymme. Om gruppen är ensam på skolgården kan det vara en okej plats, men man vet aldrig hur länge det går att arbeta fokuserat. Stadens grönytor ger möjligheter till rörelse i undervisningen När vi i undervisningen känner att det behövs lite…

Staden som lärplats - att använda sig av historiska platser

Publicerat: Skribent: Eva Hörnblad

I flera blogginlägg på Pedagog Malmö (Staden som lärplats – …) har jag propagerat för utomhuspedagogik, att använda andra platser än klassrummet som aktiva lärmiljöer. Ibland används begreppet udeskole/uteskole istället för utomhuspedagogik, men innebörden i begreppen är densamma i de skandinaviska länderna. En vanlig missuppfattning är att det handlar om att endast arbeta utomhus. Om…

Staden som lärplats - med stöd av vattenvetarna

Publicerat: Skribent: Eva Hörnblad

Många lärare använder sig av andra lärmiljöer än klassrummet. Ambitionen är att ge eleverna så många varierade upplevelser som möjligt, men det är inte alltid skolans resurser räcker till eller att jag som lärare känner att jag kan tillräckligt mycket för att kunna visa och berätta om det som vi upptäcker. Tur är då att…

Staden som lärplats - kartor

Publicerat: Skribent: Eva Hörnblad

Platser kan användas på många olika sätt i undervisningen. Ibland är de historiska platserna oförändrade och på andra ställen finns inga spår kvar. Andra tillfällen vill man hitta en grön oas mitt i staden där man kan studera olika typer av naturprocesser. Oavsett syftet är det viktigt att veta var den platsen är när den…

Staden som lärplats - när synliga spår saknas

Publicerat: Skribent: Eva Hörnblad

Det här skulle kunna vara en bild som vill visa ett av många sätt att ta hand om dagvatten. Det finns många olika sådana lösningar i och vid Gyllins trädgård. Det som man inte kan se är de unika lämningarna från forntiden som har upptäckts i området. Här har den första träkammargraven i Skåne hittats,…

Staden som lärplats - exteriörer och interiörer

Publicerat: Skribent: Eva Hörnblad

Vad tänker du på när jag säger utomhuspedagogik? Många lärare tänker att det är något som NO-lärarna eller mattelärarna sysslar med, något som är så där lite utanför den ordinarie undervisningen. Det kan vara så mycket mer, till exempel att använda sig av byggnader som källor. Det är inte helt lätt att hitta en definition…

Staden som lärplats - upplevelser som ger förstahandserfarenheter

Publicerat: Skribent: Eva Hörnblad

Det här inlägget kommer att handla precis om det som känns mest bekant när det gäller utomhuspedagogik, att begripliggöra abstrakta begrepp inom matematik och naturkunskap med några exempel. Genom att göra, se och uppleva får eleven förstahandserfarenheter som fungerar som krokar att hänga upp sitt fortsatt lärande på. Vilka platser finns då i Malmö som…

Staden som lärplats - platsens betydelse

Publicerat: Skribent: Eva Hörnblad

Så här i Corona-tider är det fler och fler som flyttar ut undervisningen. Finns det någon nytta med att lägga ner tid på att genomföra aktiviteter utanför skolan? Jag kan inte planera som vanligt och har inte resurserna som ett klassrum erbjuder. Det tar tid att förflytta sig och jag kan inte gå iväg med…

Pedagogiska aktiviteter i närnaturen del 2

Publicerat: Skribent: Eva Hörnblad

Den här veckan är det fokus på utomhuspedagogik på Malmö Delar. Ibland räcker det med att gå runt hörnet vid skolan för att jobba utomhus, andra gånger vill man ta sig till en annan plats. I Pedagogiska kartor finns 11 platser markerade som har särskilt lämpliga för undervisningen i NO. I Malmö Delar finns var…

Svaga minnen av bildstormen

Publicerat: Skribent: Eva Hörnblad

Med spänning lyssnade jag till Anne Ruponens berättelse om personer och händelser i Malmö under reformationen samtidigt som hon visar runt i och kring S:t Petri kyrka. Svaga minnen från min egen skolgång smög sig fram. Vilken skillnad det gör när man möter en person som med hela sitt hjärta berättar och lyfter historien till…

Snart dags för fältstudier?

Publicerat: Skribent: Eva Hörnblad

Att Malmö har en naturvårdsplan är det kanske inte många som tänker på. Några av de här platserna är utmärkta att använda i pedagogiskt syfte och ligger inom stadens gränser. Men vilka är de och vilka är tillgängliga för fältstudier? För några år sedan funderade vi över hur vi skulle kunna höja medvetandet och intresset…