Gå direkt till innehållet
Temabloggsbild

Malmö som lärplats - ett utomhuspedagogiskt perspektiv

I den här bloggen skrivs det om andra lärplatser än klassrummet, att använda staden som resurs och lärplats i undervisningen, men också om användarhjälp och tips för Pedagogiska kartor (PK). De som har utvecklat Pedagogiska kartor är Stadsbyggnadskontoret, Gatukontoret och Pedagogisk Inspiration Malmö. Pedagogiska kartor hittar du här: http://www.malmo.se/pedagogiskakartor

Antal inlägg: 86

Pedagogiska kartor som pedagogiskt verktyg

Publicerat: Skribent: Eva Hörnblad

Vad gör kallbadhuset vid Stockholmskajen? Stort fokus har varit på lektionspaketen i Pedagogiska kartor som möjliggör staden som lärplats i undervisningen. Det finns mycket annat att använda kartan till, bland annat som verktyg i undervisningen. Kartan innehåller flera verktyg som inte syns vid första anblicken. Inledande bild i bloggen är inte en karta utan två…

Malmös lokalhistoria på Pedagogiska kartor - snart något för alla

Publicerat: Skribent: Eva Hörnblad

Har du funderat på att knyta din historieundervisning närmare staden och använda andra lärplatser än klassrummet? För ett och ett halvt år sedan publicerades det första lektionspaketet för högstadiet om Malmös lokalhistoria på Pedagogiska kartor, 1700-tal Nya möjligheter för Malmö. Nu finns det ytterligare tre lektionspaket att titta närmare på och flera nya på gång som…

Diana naturens väktare - ett lektionspaket i bild på Pedagogiska kartor

Publicerat: Skribent: Eva Hörnblad

Nu har det spännande arbetet med att testa lektionsmaterialet i bild om Diana – naturens väktare börjat. Ernst Billgren, som är konstnären bakom verket i Kungsparken, har skapat en komplex skulptur som är inspirerad av myter och sagor från antiken. Malmö är en stad full av offentliga konstverk som är en utmärkt resurs i bildundervisningen. Anna Silow, lärare…

Hållbar utveckling - Vad är det och vad kan jag göra?

Publicerat: Skribent: Eva Hörnblad

Vad begreppet hållbar utveckling innebär är inte alltid så självklart. Förklaringarna och definitionerna svävar ibland. Att titta närmare på den egna konsumtionen och också på skolans är ett sätt för att få syn på en del av begreppet och ta det lite närmare sig själv. Att prata sopsortering i klassrummet, i hemmet och sopsortera på skolan är det många lärare som…

Nya möten ger nya möjligheter - 3D lösningar i skolan

Publicerat: Skribent: Eva Hörnblad

Visst har jag sett modeller över byggnader där nya bostadsområden presenteras, men aldrig funderat över vem som gör dem eller hur de skulle kunna användas i undervisningen. Som lärare söker vi ofta efter nytt material och nya sätt som gör undervisningen mer intressant och begriplig. Lokalhistorien är unik och att det är tidskrävande att få tag på information och inte…

Rädda haven från plast - en del av statsbidraget för ökad jämlikhet

Publicerat: Skribent: Eva Hörnblad

I media får vi se skrämmande bilder av hur plast fyller våra hav och hur djur lider, men det är sällan platser som finns nära oss själva. Hur ser det då ut här?  I ett litet akvarium på Marint kunskapscenter finns en liten del av det som plockades upp under nationaldagen utanför reningsverket i Malmö. Många…

Att arbeta med forntiden i staden

Publicerat: Skribent: Eva Hörnblad

För ungefär 10 000 år sedan, under jägar- och samlarstenåldern, levde två syskon som hette Sten och Flisa någonstans i det vi nu kallar Skåne. Det var en tidig morgon och Sten och Flisa lämnade inte sin mammas sida. Det var hon som hade den, glöden. Varsamt bar mamma glöden i det ihåliga hornet från en…

Religiösa byggnader del 2 - Västra Skrävlinge kyrka

Publicerat: Skribent: Eva Hörnblad

Det första lektionspaketet kring religiösa byggnader i Malmö startade med Malmö synagoga. Nu kommer snart nästa del som handlar om Västra Skrävlinge kyrka. Lektionsmaterialet om Malmö synagoga bygger på att eleverna förbereder sig inför studiebesöket genom att bearbeta faktatext och arbeta med övningar. De ska bli mer förberedda och kunna ställa fler relevanta frågor. Mycket handlar om att läsa av…

Skolgården som klassrum

Publicerat: Skribent: Eva Hörnblad

Det blev en summering av Kryddgårdsskolans projekt på skolgården när de internationella studenterna från Malmö universitet ville höra lite mer om hur man kan använda sin skolgård i undervisningen. Flera år i rad har Pedagogisk Inspiration tagit emot de internationella studenterna från Malmö universitet som läser utomhuspedagogik. Nu var det dags igen. Det här året…

Dags att flytta ut undervisningen i biologi?

Publicerat: Skribent: Eva Hörnblad

Det kanske inte är det första man tänker på, men det finns många naturområden i Malmö som passar alldeles utmärkt till undervisning i biologi. Man behöver inte ta sig så långt. Just nu kartläggs dessa områden och lektionspaket kopplas till platserna. Allt kommer att kunna hämtas via Pedagogiska kartor. I Naturvårdsplan för Malmö Områdesbeskrivningar finns 172 platser…

Nyfiken på Malmö synagoga?

Publicerat: Skribent: Eva Hörnblad

Pedagogiska kartor har utökats med lektionsmaterial för ännu ett ämne, religion. Religiösa byggnader – Malmö synagoga är ett lektionspaketet som fungerar som ett komplement till undervisningen om judendomen för mellanstadiet. Lektionspaketet hjälper eleverna att förankra sina kunskaper genom att möta judendomens historia- och judiska platser i vår egen stad. Malmö är full av platser att använda när det gäller…

Hur hittar jag till lektionspaketen på Pedagogiska kartor?

Publicerat: Skribent: Eva Hörnblad

Under det senaste året har det tillkommit vitt skilda lektionspaket som finns att hämta via Pedagogiska kartor. Nu finns det en folder som gör det lättare att hitta rätt till de olika lektionspaketen. Vill du arbeta mer med systematiska undersökningar i naturen, men fortfarande hålla dig inom Malmö? Kanske du vet att det finns en plats…