Det är alla hjärtans dag och det är dags för speed-dejting på S:t Petri skola. Men det är inte dejting mellan elever det rör sig om; det är bok speed-dejting. Foto: Foto: Camilo Pozo Jelves

Eleverna hittar sin litterära match

Fem bord är ställda på rad i ett av bibliotekets rum. Där är pyntat med rosa och röda ballonger, hjärtan i alla dess former och så klart godis i form av geléhjärtan. Det är alla hjärtans dag och det är dags för speed-dejting. Men, det är inte dejting mellan elever det rör sig om; det är bok speed-dejting. Fanny Almqvist och Berit Wijk Tegenrot, bibliotekarier på S:t Petri skola, har fixat och donat med pynt och ballonger i biblioteket sen dagen innan. De är lite rädda för att ingen ska dyka upp men fortfarande hoppfulla.

– Hur valde ni vilka böcker som skulle vara med?

– Vi gick först efter vilka böcker som vi hade tillgängliga och sen efter vad eleverna är mest intresserade av. Sen försökte vi också välja böcker som vi tror eleverna kan tycka om.

– Har ni testat liknande kreativa sätt att presentera böcker tidigare?

– Det brukar vara ett quiz när det är världsbokdagen och detta året fick eleverna leta efter guldböcker runt om på skolan också. Två år i rad har vi också haft julkalendrar med rim där eleverna får gissa vilken bok det rimmas på och en av vinnarna får sen boken men detta är nog det mest ambitiösa vi har gjort.

– Hur kan den här typen av aktiviteter fungera för att levandegöra biblioteket för eleverna?

– Vi jobbar väldigt aktivt med både trivsel och läslust, det är viktigt att det händer saker i biblioteket så det inte blir så statiskt och detta är väl ett försök till det. Det finns alltid kylskåpspoesi uppe och det är alltid populärt hos eleverna. Många ser kanske risker med detta men vi känner att det är en risk som är värd att ta för ett mer levande bibliotek.  Vi vill att det händer saker här helt enkelt, svarar Berit och Fanny.

Klockan 09.30 öppnar dejtingen och eleverna väller in. Projektet blir en succé. När de kommer in får eleverna ett dejtingkort och sen får de välja en genre de vill dejta inom. Det finns ”klassiker”, ”romantik”, ”Sci-Fi, fantasy  och äventyr”, ”biografier” och ”drama” att välja på och i varje genre har det, med hjälp av AI, skapats dejtingprofiler för de olika böckerna.

Där finns en kort presentation ”om mig” från böckerna och en punktlista som visar vilken typ av läsare böckerna söker, kanske någon som gillar ett mysterium eller någon som vill följa med på en resa utöver det vanliga. Eleverna träffar olika böcker och skriver på sitt dejtingkort och när de hittar en match får de boken av Berit och Fanny som önskar dem en trevlig andra dejt. Eleverna tycks förvånande över att de får behålla boken och under tiden kommer fler och fler elever in i biblioteket. Två av eleverna som är här är Oscar och Truls som går åk1 på naturprogrammet.

– Vad tycker ni om att välja böcker på detta sätt?

– Jätteintressant! Det är kul när man inte vet direkt vad man får. Beskrivningarna av böckerna gör ju att man blir lockad. Vi träffade dessutom många andra här så man kunde prata om böcker, vad de hade läst och vad de tyckte om, säger Truls. Oscar lägger till att han tycker det var extra kul att det var på alla hjärtans dag och att det hade varit spännande om dem hade något liknande på andra högtider också.

– Hur tycker ni att detta skiljer sig från att gå runt och leta böcker på egen hand i biblioteket?

– På något sätt kändes det som att någon hade läst boken och pratade med en om den när man läste på dejtingkorten, ett bättre sätt att välja på än att läsa på baksidan tycker jag, svarar Oscar. Han tillägger att det blev roligare att välja eftersom biblioteket hade gjort en hel grej av det och många elever var där.

– Jag tyckte det var kul för att där var mycket folk, det gjorde att man kunde diskutera böcker mer. Det händer ju inte när man ska välja bok själv, då plockar man bara upp och väljer en bok. Här kunde jag prata med andra om de böcker jag gillade och det blev enklare att välja, förklarar Truls. Det var också kul att böckerna ”dejtade tillbaka”. Det stod ju ”jag söker detta och detta” och det var roligt, tillägger han.

– Vilka böcker fastnade ni för då?

– Jag blev lite nyfiken på den här, säger Oscar och håller upp Donna Tarts Den hemliga historien.

– Jag valde Ett litet liv av Hanya Yanagihara, svarar Truls och visar upp sin senaste dejt med ett leende på läpparna.

Text: Andreas Barna

Artikeln är ursprungligen publicerad i Edico nr 1 2025

Edico är en tidning för medarbetare inom gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen i Malmö stad