Nytt på Malmö delar!
Barnens teckningar får liv
Barn på Rörsjöns förskola fick rita och diskutera allvarliga ämnen med Lasse Persson som är professionell animatör. Hans jobb var sedan att blåsa liv i teckningarna genom en filmduk, som en del i ett projekt att göra barns röster hörda.
– Barnen var helt lyriska och gick igång direkt på att få teckna och prata tillsammans med Lasse, säger Catharina Forss, förskollärare.
”Corona. En solig dag trillade en flicka på en massa glas och skrek, då kom en corona in i munnen. En flicka skulle hem till en kompis som hade ringt och berättat att hon hade corona, plötsligt trillade hon av cykeln och fick blod, sedan började det regna, sedan kom solen fram och då kom en regnbåge, flickan ställde sig under regnbågen. En tjej fick corona när hon pratade. En flicka cyklade på sin kanincykel, hon mötte en gris och skrattade, då kom en corona in i hennes mun.”
Ovanstående text är citat ur en animerad film, baserad på barns teckningar och berättelser kring temat corona. Men vi tar det från början.
En dag i mars förra året kom en man i grön storblommig skjorta och gubbkeps till Rörsjöns förskola och knackade på. Med sig hade han obegränsat med papper och kritor och pennor i alla möjliga färger. Mannen heter Lasse Persson, är regissör och animatör som bland annat regisserat filmerna om Lilla spöket Laban, Lilla Anna och Långa farbrorn. Nu ville han sitta ner med barn i Malmö stad och rita; ta del av deras berättelser.
– Barnen var helt lyriska, det var som att visa en hel godispåse, förklarar Catarina Björklund, barnskötare, om stunden när Lasse Persson precis visat en animerad film för barnen och ställde frågor till barnen om de ramlat och slagit sig någon gång eller om de hört talas om corona.
– Det var ju en tid när corona hade tagit över allt, barnen visste ju knappt om de kunde leka utan att där ”fanns corona”, det blev en befrielse att teckna, säger Catarina Björklund och hennes kollega fyller i:
– Jag tror det också, som någon form av katalysator – att barnen kunde få ur sig det här, säger Catharina Forss.
Barnen i fokus
Det var Ingrid Bogren i pedagogiska teamet område norr som nämnde projektet som är en del av att göra barns röster hörda och göra skillnad.
– Vi kände väl att det lät som ett projekt som passar oss ganska bra, eftersom vi brukar teckna med barnen som en form av reflektion efter att vi har jobbat med något, berättar Catarina Björklund.
Det är förskolans 5-åringar som varit delaktiga i projektet. Pedagogernas direktiv under stunden som Lasse Persson var på besök var att hålla sig lite i bakgrunden och hjälpa till om det behövdes; det var tydligt att detta skulle vara barnens tid med Lasse.
– Han tog sig verkligen tid med barnen och ställde frågor för att de skulle berätta om sina teckningar, säger Catharina Forss.
– Han hade en förmåga som gjorde att han fick barnens förtroende direkt, bland annat att han lärde sig och tilltalade dem med deras namn, fortsätter Catarina Björklund.
Och för barn som ännu inte har språket helt i sin hand kunde de ändå göra sig förstådda genom sina teckningar som sedan Lasse kunde sätta ord på.
Barnens värld är viktig
Vad fick barnen ut av projektet?
– Jag tänker direkt att de kände ‘jag är viktig, jag är värdefull’. Att det finns vuxna människor som är intresserade av vad ‘jag gör’, säger Catharina Forss.
Catarina Björklund menar att det blev ytterligare en nivå av mening för barnen.
– Vi försöker göra det dagligdags genom att hänga upp teckningar som de ritar och på andra sätt – men vi såg också hur viktigt det är att göra i direkt anslutning till att barnen ritar. Detta har gett barnen självförtroende, och de var stolta när de såg filmerna.
Fotnot: Lasse Persson var ute och tecknade med barn på fyra förskolor i Malmö. Det resulterade i de tre filmerna; Corona på kylskåpet, Konst på kylskåpet och Blod på kylskåpet. Berättarröster till filmerna är Rolf Skoglund, Maria Lundqvist och Mark Levengood.
En av filmerna visades under BUFF filmfestival och kommer att visas på Malmö Konsthall under augusti-september i år. Det finns även planer för att filmerna ska visas på bio.
Se en trailer av de tre filmerna här:
Du visar för närvarande ett platshållarinnehåll från Vimeo. För att komma åt det faktiska innehållet, klicka på knappen nedan. Observera att detta kommer att dela data med tredjepartsleverantörer.